Политика

Йордан Терзийски, ПП: Когато на масата няма порции власт, политиците не преговарят

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За съжаление през последните няколко дни стана ясно, че когато на масата за преговори няма сервирани порции власт и постове, политиците не обичат да преговарят.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от „Продължаваме промяната“ Йордан Терзийски.

Когато на масата имаше работа и приоритети, нямаше реален диалог. А вчера когато трябваше да се обсъжда декларацията, в която са заложени наистина важни приоритети, парламентът отдели точно 5 минути. Очаквахме да има отговорно отношение към самата декларация и към националните приоритети. Има политическа конфронтация, но когато говорим за национални приоритети – това е друго.

 

Това народно събрание се занимава един месец с Изборния кодекс, хартиената бюлетина и измислени скандали, а за националните приоритети отдели 5 минути.

В рамките на втория мандат видяхме много ясно, че е много трудно, почти невъзможно в рамките на това Народно събрание да бъде излъчено правителство, което да е настроено реформистки и да има готовността да свърши работата, която се очаква. Това Народно събрание и ГЕРБ губят времето на хората. Един месец се занимавахме с Изборния кодекс, а всъщност законите по Плана за възстановяване стоят и чакат на трупчета.

Ако третият мандат отиде при БСП ние ще бъдем конструктивни и ще говорим отново за политики. Нека да видим формулата, която ще предложат, който и да бъде носителят на третия мандат. Трябва обединение около политики с ясна политическа отговорност, със съвсем конкретни цели и срокове.

Надявам се президентът да не бави третия мандат, защото по време на първия се видя, че това не помогна на ГЕРБ да състави правителство. Ако главатарите са се разбрали за правителство на статуквото може да се случи вариантът с третия мандат.

 

ДБ имат опит от работата си с ГЕРБ и знаят, че един от основните им приоритети – съдебната реформа е неосъществим в колаборация. Главният прокурор е спънка в тази посока, антикорупционният закон, който очевидно се спъва от ГЕРБ също. Има много непреодолими препятствия пред коалиция на ДБ и ГЕРБ.

За съжаление в България да си красива, умна и успешна жена е проблем за много хора с комплекси. Тъжно е когато такива жени са жертва на хора, които политиката започва да ги изритва, каза Терзийски по повод песента на сценаристите на Слави Трифонов за Лена Бориславова.

Вижте цялото интервю във видеото.