Euronews Primetime

Третият мандат: Част от партиите призоваха за още време и консултации при президента

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

В кулоарите на парламента започнаха догадките, предположенията и предложенията - кой и кога да получи последния шанс за опита да сформира правителство. Половината от партиите избраха официално да запазят мълчание. Други декларираха предварителна подкрепа.

 

Всякакви спекулации в момента според мен не са полезни на никого. Нека той да го дадена който го даде и ние тогава да решим какво да правим. Разбира се, Демократична България за нас е най-близкия ни партньор, те подкрепиха днешната декларация, най0близко сме като цели.

Кирил Петков - "Продължаваме промяната"

От „Демократична България“ призоваха президента Радев за още един кръг консултации преди връчването на мандата. За да стане ясно дали останалите партии имат "минимална нагласа за правене на реформи".

 

Третият мандат не е някаква награда, която получаваш от лотарията, това е голяма отговорност и за да може да я поемем ние трябва именно с такава отговорност да констатираме ангажираща отговорност от политическите сили да направим тези реформи за които говорим. Ако такава готовност има ние няма да побегнем от собствената си отговорност. Ако президентът реши да ни даде третия мандат ние ще направим сериозен и задълбочен опит да направим именно такова управление , а не просто някакво.

Христо Иванов - "Демократична България"

От „Възраждане“ обаче не искат да чакат. Те призоваха Радев възможно най-бързо да връчи третия мандат.

 

Няма да има правителство с третия мандат. Като се получи третия мандат, нека хората, които ще го получат, веднага да го върнат, защото така само ще загубят време.

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане"

За повече време и за консултации призоваха и „Български възход“. 

 

Ако тези шест формации са честни с оглед на последния шанс с който разполагат мисля, че няма основателна причина, която да доведе до резултат различен от сформирането на кабинет на база на компромис, ясни срокове, ясна програма за справяне със съвременните предизвикателства.

Александър Николов - "Български възход"

В Конституцията на Република България не е записан срок, в който третият мандат трябва да бъде изпълнен или върнат. Тълкувателно решение от 1992 година, обаче, определя като разумен 7-дневния срок и при третия мандат в името на равнопоставеност с предишните два.