Добро Утро, Европа

Ако се стигне дотам - кой ще получи третия мандат?

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер
Global_And
Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Правителство с втория мандат изглежда все по-малко вероятно, което автоматично насочва погледите и надеждите към третия. Кой ще го получи обаче е изцяло в ръцете на президента Румен Радев, а до момента той не е споделил  намеренията си. Въпреки това основният заподозрян получател е партията на Стефан Янев „Български възход“.

Този въпрос ми го задавате от три месеца. Аз съм казал още от самото начало, че сме тук в парламента, за да сме готови за всякакви хипотези.

Стефан Янев

Демократична България също влизат в списъка на потенциалните получатели на третия мандат. Хипотезата обаче, че държавният глава би връчил  последната папка на тях се разглежда още от 45-тото Народно събрание насам и нито един път не се е реализирала.

"В крайна сметка това е решение на президента. Каквито и ние подмятания и намигания да правим по студията, решението ще е негово", коментира лидерът на ДБ Христо Иванов.

До момента Румен Радев винаги е връчвал последния мандат на БСП. Социалистите обаче категорично отказват да коментират темата. От „Продължаваме промяната“ обаче са на мнение, че именно те за пореден път ще бъдат избраниците на държавния глава.

"От това, което чувам тук и което си говори, това ще бъдат БСП. Не знам, но се надявам да е партия, която ще обедини всички около себе си. Но пак казвам, че не трябва да ни е страх от избори", заяви Искрен Митев от ПП.

За първи път обаче в сметките влиза и Движението за права и свободи. Те, подобно на БСП, също запазват мълчание по темата. Все още предстои обаче да видим кой ще посочи Радев, а по думите на вицепрезидента можем да съдим, че администрацията на държавния глава активно мисли в тази посока.

Вървим с бързи крачки към третия мандат, нека видим все пак какво ще се случи с втория.

Илияна Йотова, вицепрезидент

Ако вторият мандат се върне неизпълнен на Дондуков 2, президентът има седем дневен срок, в който да реши на коя парламентарна група да връчи последния мандат. След това формацията няма да има срок, в който да излъчи кандидат за премиер.