Политика

Кольо Колев: Разликата между обществото и политиците става все по-драстична

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Става все по-драстична разликата между това, което обществото очаква и иска и това, което партиите в крайна сметка ще постигнат като някакъв консенсус.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът Кольо Колев. По неговите думи в основата на политическата криза у нас стои конфронтацията между първата и втората политически сили, които се легитимират една друга чрез взаимно отрицание.

Това ще бъде едно дълго и тягостна криза, чието решение до голяма степен няма да зависи от България и нещата, които се случват тук, а от геополитическите процеси.

Според социолога вторият мандат няма да бъде реализиран успешно.

„Не очаквам изненади. Независимо дали ще се гласува или не декларацията на „Продължаваме промяната“ най-вероятно е тя да бъде приета, но това съвсем не означава, че ще бъде съставено мнозинство и правителство около тази декларация“, посочи Колев.

По думите му още в понеделник ще се отиде към връчване на третия мандат.

Основните играчи са двама – ГЕРБ и ДПС. Те играят тандем и за да мине едно правителство трябва да привидят свой интерес в съставянето на някакъв кабинет, било то и временен.

Колев е песимистичен и за възможността да бъде съставено правителство с третия проучвателен мандат.

„Това изглежда една игра, в която всички партии използват времето, не за да търсят някакво решение и компромис, а по-скоро използват като предизборна трибуна Народното събрание“, коментира той.

По думите му, на когото и да се връчи третият мандат, шансовете за успех са много малки.

„Към коалицията ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат привлечени БСП и „Български възход“. Ще бъде много трудно особено за Корнелия Нинова да прескочи в тази коалиция. Това без всякакво съмнение ще струва авторитета на партията“, отбеляза социологът.

Целия разговор вижте във видеото.