Политика

Владислав Панев, ДБ: Готвим се за третия мандат, няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Вторият мандат се провали, защото по така изготвената схема от мандатоносителя няма как да се събере необходимото парламентарно мнозинство при това ниво на конфронтация. Ние се готвим за третия мандат, ако има вероятност президентът да ни удостои нас с тази чест или този риск – да сме готови и да подходим с нужната сериозност.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria зам. председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Владислав Панев.

Мандатът е авариен, защото не е само на групата, на която бъде връчен, а е на целия парламент. Според мен е редно президентът да свика консултации между парламентарните групи, за да види къде има най-голям шанс. Аз не давам особено големи надежди за него. По-скоро нови парламентарни избори, за съжаление, изглеждат по-вероятни.

 

Ако дойде в нас мандата, ние не бихме направили правителство на всяка цена. България в момента има нужда от адекватно реформаторски настроено правителство. Не просто да изпълним някакви критерии за получаване на пари по плана за възстановяване, за Шенген и еврозоната – имаме нужда от радикална реформа на администрацията, на регулаторите, на икономиката...

Адекватните реформи по отношение на отговорността на главния прокурор, на регулаторите, на това как искаме да изглежда образованието, би трябвало да бъдат предмет на разговори и за третия мандат.

Ще разговаряме с парламентарните групи, за да видим на каква подкрепа можем да разчитаме и какво правителство може да бъде съставено. Няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ. За подкрепа от тях трябва да видим какви са приоритетите на България, какви са нашите, а те според мен съвпадат и от там нататък дали едно правителство с парламентарно мнозинство би могло да реализира тези приоритети. Ако на тези въпроси се отговори положително, има смисъл да говорим с всеки в парламента.

Кандидатът за премиер трябва да има нужното доверие сред мнозинството от депутатите.

Не мисля, че ако президентът Радев бе давал мандатите по-бързо и вече да бяхме в хипотеза на предизборна кампания, ситуацията в България щеше да бъде много по-добра, напротив.

Според мен бюрюкрацията е в повече, за да успееш да инсталираш няколко панела. В парламента се опитваме да го опростим значително. Искаме разрешителното за строеж да отпадне. Внесъл съм законопроект, не стигна обаче тази седмица времето за него. От другата седмица се надявам да мине в зала, тъй като вече мина на второ четене в комисия. Сегашните процедури са много тромави и от тях се възползваха само големите играчи на терена, коментира Панев по повод безвъзмездна помощ за домакинствата за соларни панели. 

Вижте цялото интервю във видеото.