Икономика

Водородът – ключ към намаляване на вредните емисии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Като част от прехода на ЕС към чиста енергия, водородът се представя като важен източник за постигането му в транспортния сектор. Но развиването на необходимата скорост за постигане на тези цели може да се окаже трудно.

В белгийското пристанище Антверпен тази водородна станция е една от по-малко от 1000 такива в света. Автомобилите се зареждат с водород, произведен чрез електричество.

Европейската комисия иска да разшири инфраструктурата за зареждане с такова гориво на целия континент.

Но дали водородът наистина е жизнеспособно решение за постигане на целите за емисиите в транспорта?

 

Това е част от решението. Основно трябва да инвестираме масово във възобновяеми източници като слънчева и вятърна енергия. Но проблемът е, че когато имате слънчева енергия, когато имате вятърна енергия, обикновено нямате потребители на тази енергия. Водородът е перфектен начин за съхраняване на енергия. Когато не го използвате, го съхранявате и можете да го използвате отново, когато имате нужда от него... Водородът определено ще бъде част от бъдещето на горивата. Смятаме, че по-голямата част от тежкотоварното транспортно оборудване ще бъде захранвано с водород в бъдеще.

Рой Камп, завеждащ отдел "Технологии" в CMB.TECH

Възобновяемият водород, като в станцията в Антверпен, се произвежда чрез електролиза, използвайки зелено електричество за разделяне на водата на водород и кислород. След това се съхранява, докато настъпи време за употребата му.

Брюксел иска също така да използва водород за намаляване на вредните емисии в други сектори, включително в химическата промишленост.

Но за някои експерти производството на водород чрез електролиза не е възможно в такъв голям мащаб.

 

Производството на водород чрез електролиза е много сложно и поглъща много енергия. Това е голямата разлика. Да видим как нашият професор го прави в клас и затова вярваме, че е възможно решение. Но не е. Да се направи електролиза на вода по промишлен начин е много сложно. Никой не прави това.

проф. Самюел Фурфари, инженер по химия от Свободния университет на Брюксел

Повечето водород се произвежда чрез замърсяващи агенти като природния газ, което означава сериозно количество емисии на въглероден диоксид. Затова Европейската комисия иска да премине към водород, произведен чрез зелена енергия.