Европа

В Италия пуснаха първата сграда, използваща водорода за енергийни нужди

От Euronews България Euronews България

Енергийната криза и промените в климата тласкат Европейската общност да намери решения за постигане на целите за декарбонизация до 2030 г. Университетът в Санио, в южна Италия, в сътрудничество с консорциум от изследователски институти и частни компании, върви бързо в тази посока.

Това е не само студентска къща, но и жива лаборатория, където за пръв път в Европа микро мощна единица от горивни клетки, базирани на чист водород, е внедрена в строителството.

След години работа за енергийното благополучие и пестенето за околната среда, напоследък се съсредоточихме върху емисиите на въглероден диоксид и работихме върху идеята за използването на водород, за да превърнем тази къща в напълно самостойна система.

Джерардо Канфора, декан на университета на Санио

Изглежда като нормална къща, всичко работи както трябва. Студентите имат всичко необходимо, за да се чувстват удобно. Но всъщност не е обикновена къща. Сградата се захранва от водородни горивни клетки. Истински експеримент, който ни отвежда в бъдещето, предава кореспондентът на Euronews Лука Паламара –

"Намираме се в живата лаборатория Ейч-ЗЕБ на университета Санио от Беневенто, която е и моята къща. Успявам да балансирам личния живот с изследователската дейност в учебния ми курс", разказва студент в университета на Санио.

В скорошната реч за Състоянието на Съюза Урсула фон дер Файен обяви създаването на Европейска банка за водород, която трябва да инвестира в тази област 3 милиарда евро.

"Най-вероятно тази водородна банка ще бъде необходима, за да се запълни празнината между производството на енергия от изкопаеми горива и производството на електроенергия чрез използване на водород – енергоносител, който не замърсява", заяви изпълнителеният директор на "Стрес Консорциум" Енио Рубино

В експерименталната къща водородът работи много ефективно заедно с други неизкопаеми енергийни източници, като слънчева и геотермална енергия, но може да стане и бъдещият отговор на сегашните проблеми по отношение на енергийните доставки и опазването на околната среда.