Добро Утро, Европа

Валентин Николов: Водородното гориво е по-евтино от газа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

“Водородното гориво е по-евтино от газа. И това е бъдещето към което трябва и България да гледа.” Този коментар направи за Euronews Bulgaria енергийният експерт и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. По думите му, в страната ни има традиции по отношение на добив на водород в Черно море. 

Ето какво още каза той.

 

За обстрела край АЕЦ „Запорожие“:

Няма опасност от ядрена катастрофа по подобие на „Чернобил“, защото това е съвсем друга технология. Дори при пряко попадение върху реактора, последици няма да има, защото е със стоманена обшивка. По-големият проблем е ако по някакъв начин се изключи от електропреносната мрежа и престане да има енергия към главните циркулационни помпи,м които практически охлаждат реактора.



За газовите доставки към България:

Правилното решение беше ние да направим както всички страни в Европа – да продължим договора с „Газпром“ до края на годината, за да може да се напълни хранилището в Чирен за зимния период и съответно да търсим алтернативи. Но това не се е случило, ние при всички случаи сме изправени пред арбитраж, имаме някакви позиции, макар че ако отидем на арбитраж, не съм сигурен, че съдиите ще кажат „защо Германия се съобрази, че това е форсмажорно обстоятелство, а България не?“. Но влезем ли в преговори с „Газпром“, ние губим шанса за арбитражния съд – а остават два-три месеца.



Цялото интервю вижте във видеото.