Политика

Георги Ганев, ДБ: Поръчката е да се обвържем с „Газпром“, а алтернативи има

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Казва ни се, че няма алтернатива, защото поръчката е да се обвържем с „Газпром“. Поръчката е от назначилия правителството. Според мен има политика за обвързване на България с „Газпром“ и с кремълския режим.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Георги Ганев от „Демократична България“ по повод позицията на коалицията срещу възстановяване на преговорите с „Газпром“.

 

Ето какво още каза той:

 

Според мен служебният кабинет лъже. Със сигурност газ отвъд септември има, физически най-малкото защото ако абсолютно отникъде не влиза газ в България, няма как „Чирен“ да е вече наполовина пълен.

 

Алтернативи има много. Първата е възможно най-бързо да се пусне интерконектора с Гърция, откъдето освен договорените вече количества, би могло да се договорят и допълнителни с Азербайджан. Разбира се, тези количества над сключения договор най-вероятно ще са на доста по-висока цена, с оглед текущата конюнктура.

 

Друга алтернатива е възможно най-бързото завършване на междусистемното свързване на българската газопреносна система с турската. Това е нещо, което трябва да стане само на ниво договаряне, то съществува като физическа реалност – има компресорни станции, самите тръби си съществуват, единственото е да се уточни в договора как точно ще става свръзката и взаимното подаване при различните конкретни конюнктури.

 

Трета алтернатива са танкерите. Ние сега изпуснахме шест сравнително евтини танкера, запазени при една цена, която с оглед какво се случва на газовата борса в Нидерландия, сега изглеждат доста привлекателни. Това, че няма къде да бъдат разтоварени, не е причина да не ги купиш на 300 лева и да ги продадеш на 600 през декември.

 

Цялото интервю вижте във видеото.