Икономика

Боян Рашев за газа: Очевидно не поискахме да станем независими от Русия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Принципното положение с газа е следното – Европейският съюз зависи ужасяващо много от Русия по отношение на газовите доставки. Европа не може да стане независима от Русия. Ние обаче сме малък пазар и ако искаме можем да станем независими. Очевидно не го поискахме.

Това коментира енергийният експерт Боян Рашев пред Euronews Bulgaria.

Ако наистина сме имали потенциална оферта с въпросните танкери от Щатите и физическата възможност този газ да бъде внесен в България, то тогава сме можели да станем малко по-независими. Но като изключим тези танкери, ние нямаме избор.

Сложно е да поискаш да бъдеш независим в момента. Европа иска да бъде независима, но не може. Ние очевидно не сме готови да платим цената и очевидно имаме политическо несъгласие – едни дърпат да сме независими от „Газпром“, други дърпат да сме зависими. Няма съгласие в България. Това е проблемът и в ЕС. Той в момента откъм енергийна политика се разпада, защото положението е толкова зле, че всеки тръгва да търси собствено спасение. Германците тръгват да се молят в Канада за втечнен газ. Тя няма терминали за износ. Ще има след 3-4 години, защото изграждането им беше спряно заради климатичните промени.

 

Русия в момента е в сложно положение – има много газ, успява да изнесе някакво количество към Китай, Индия и др., но големите тръби я свързват с Европа. Така че Русия, ако иска да изнася много газ, тя трябва да продължи да изнася към Европа. От друга страна тя ползва като оръжие газа, спирайки износа към Европа. От трета страна Русия с удоволствие би се възползвала от създаването на разцепление в Европа. Така че няма да се учудя, ако утре кажат „ОК, на вас ще ви продаваме по-евтин газ“, само и само, за да разцепят ЕС.

Ако българските преговарящи използват желанието на Русия да покаже, че контролира положението с газа, те могат да постигнат по-ниска цена, променяйки сегашния договор. Защото по сегашния договор цената ще е много висока. По него сега 70% от цената зависи от холандския хъб и 30% от цените на петролните деривати. Тази формула всъщност ЕС и ние я искахме, не руснаците.

България има едно огромно предимство. Електроенергийната система на България не зависи от газа. Държавите, чиято електроенергийна система е зависима от газа, а това де факто е цяла Западна Европа, са в изключително тежко положение.



Дори и да спрем газа, няма да умрем веднага, за разлика от германците

С възстановяване на разговорите с „Газпром“ даваме знак, че в политиката на ЕС има огромни пукнатини и Русия ще ги използва. Енергийната война, която ЕС се опитва да води срещу Русия е обречена на неуспех, защото ЕС е в много слаба позиция. България обаче винаги може да намери решение, за разлика от Европа, каза Рашев.

Вижте цялото интервю във видеото.