България

Енергиен експерт: Втечненият газ е единственото дългосрочно решение за диверсификация от „Газпром“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Аз чух, че ще се обявява търг за втечнен природен газ, което не е завой към „Газпром“. Това като политика е единственото дългосрочно решение за диверсификация от „Газпром“.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Венцислав Топузов относно газовата криза.

 

Ето какво още сподели той:

 

В момента, в който успеем да резервираме капацитети на „Ревитуса“ и „Александруполис“ е готов, това ни е дългосрочния вариант да си избираме доставчик на търг между САЩ, Катар, Саудитска Арабия, Мароко, Индонезия – който произвежда втечнен природен газ в света. В момента Щатите са източника на възможно най-евтин газ – през последните седмици цената му е около 4 пъти по-ниска, отколкото на TTF в Европа. И когато могат да изнасят, се очаква цената на TTF да падне, а тяхната вътрешна цена да се вдигне.

 

Хаос и разруха са силни думи, а като цяло ние сме в едно от най-благоприятните положения в ЕС, просто защото консумираме малко газ. Със сигурност зимата няма да е лесна, но всяко дългосрочно решение минава през инфраструктурни промени.

 

Американският газ по-евтин ли е от този на „Газпром“? Последният е на 70-80% индексиран по цените на холандския хъб TTF. Тази цена всеки ден се мени. Азерският газ е с различна ценова логика и по-голяма фиксирана част – той от ден за ден може да е 4 пъти по-евтин или по-скъп. Въпросът е дали дългосрочно България като държава иска да поеме риск и да индексира спрямо ценовите нива на хъбовете или иска да си фиксира цената и да знае, че има сигурно ценообразуване, с риск в един момент да плаща повече, защото се е оказало, че газът на TTF поевтинява. А газът на TTF в момента е скъп и ще си остане скъп, защото потоците към Европа са силно намалели и има много повече търсене, отколкото предлагане.

 

За мен изборът е между дискомфорт, защото реално най-големите консуматори на газ в България, са топлофикациите. Дискомфорт буквално означава студени апартаменти, ако няма достатъчно газ за топлофикациите, което е доста вероятно да се случи. Въпросът е доколко служебното правителство ще избере да облекчи моментен дискомфорт или ще реши да приеме едно „извиване на ръце“ от „Газпром“.

 

През последните два месеца газът от „Газпром“ достига до 40% от договорените газови доставки. Има планирани спирания на „Северен поток 1“. За мен това е ненадежден партньор. Един завой евентуално би облекчил моментен дискомфорт, защото ако зимата е тежка, и битови потребители, и бизнеси ще имат проблеми.

 

Трябва да се мисли дългосрочно. Най-големият проблем е в германия и те максимално бързо започнаха да си строят терминали, включително плаващи. Това е дългосрочното решение, което прави газовия пазар глобален. Когато си на тръба, имаш един източник и един консуматор, нямаш алтернативни пътища. Ако имаш втечнен газ, някой кораб някъде по света, може да завие и да дойде в Гърция да разтовари газ за България.

 

Цените спрямо миналата година се поддържат високи – това са базови икономически фактори на търсене и предлагане. Търсенето не е намаляло, а предлагането е много по-малко. Така че дали точно 60% - при всички случаи трябва да е много скока на газа, освен ако не се субсидира през данъци, но тогава вместо да го платят само тези, които потребяват, ще го платят всички. А „Топлофикация“ – София е най-големият длъжник на „Булгаргаз“. Ако не може да си изплати задълженията, по веригата става изключително голяма драма.