Добро Утро, Европа

Съвети на експертите: Как да пестим електроенергия?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Как да пестим ток при нарастващите цени на енергоизточниците и задаващата се зима? Юлиян Стоянов разговаря с инж. Александър Станков от Центъра за енергийна ефективност – ето какво споделя експертът за зрителите на Euronews Bulgaria:



Хладилникът трябва да е правилно позициониран – на разстояние от печката, да няма източници на топлина близо до него. Хубаво е да не слагаме ненужни неща вътре – плодове и зеленчуци, които нямат нужда да са постоянно охладени. Да не слагаме горещи предмети директно от печката.

За осветлението – хубаво е вече всичките ни крушки да са светодиодни. Трябва да внимаваме първо да не са най-ниския клас и второ, да не излъчват твърде бяла или синя светлина, която ни вреди на очите. Добре е да са топло бяло, поне в домовете ни. И да не ги забравяме включени.

За лятото външното засенчване е нещото, което може да ни предпази от нахлуването на слънчевата енергия вътре. Също така можем да помислим за запазването на топлината през зимата като сложим топлоизолация на домовете си, като сложим тройни стъклопакети и хубави, уплътнени дограми. Не трябва да забравяме, че в един дом трябва и да дишаме – трябва да се обърне внимание и на вентилацията.

В този случай (в апартамента от репортажа – бел. ред.) няма проблем, защото това е западно изложение с дърво отпред, което предпазва. А това е и широколистно дърво, което през зимата ще му падат листата и слънцето ще започне да влиза, когато имаме нужда от него.

Тази зима ще ни бъде по-изгодно да се отопляваме с климатици. Директното използване на печки и духалки със сигурност няма да е по-изгодно. Добре е климатиците да са инверторни. Другото, което трябва да се глада, е коефициентът ЕСКОП – сезонен коефициент на ефективност на климатиците, който трябва да бъде възможно най-висок, над 4 поне.

Не препоръчвам веднага всички да хукнем да си купуваме климатици. Първо, рискуваме мрежата да не издържи, защото тя не е предвидена за толкова голяма консумация на електроенергия. Също така, един климатик ще се избие за няколко години, а ние сега бързаме, докато токът е сравнително евтин, обаче той може би ще се покачи в скоро време. Така че не се знае дали това ще е най-изгодния вариант догодина. И ако всяка година даваме по няколко хиляди лева за да спестим по двеста, няма да спечелим толкова много.