Икономика

Енергиен експерт: Предприятия, работещи изключително с вода, са в критична фаза

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Сушата в момента създава изключително тежки проблеми в някои части от Европа. Но наблюдаваме и противоречиви явления като наводненията в Тоскана. Това са състояния на климата, които се борим да обърнем в друга насока с развитието на алтернативни източници на енергия, които пестят и защитават природата.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Иво Иванов, член на борда на директорите на компания за възобновяема енергия.

Трябва да пестим енергията като правим по-ефективни машините, намаляваме използването им за охлаждане, отопление и търсим един по-природосъобразен начин на живот.

 

Трябва да спрем да мислим, че техниката може да реши всички въпроси, защото природата е по-голяма от нас.

В България вецовете не представляват основен източник на енергия. Тук възниква въпросът, след като реките и водата не ни дават достатъчно възможности, дали има други води, черни, канализационни води, които биха могли да бъдат използвани за такива цели. За съжаление в момента имаме проблеми с места където вода имаше, но имаме аварирали големи съоръжения, които бяха изключително важни за балансирането и производството на енергия.
Обичаен проблем е когато се създава един ВЕЦ да се нарушава водният баланс. Това е въпрос на разрешителни и на нормативна база. Проблемът в Своге е предмет на изучаване дали е точна така, каза експертът.

Предприятията, които работят изключително с вода, влизат в една критична фаза на съществуване заради липсата на производство и приходи. Някои от тях може и да фалират.

В България пилеем сериозно водата поради липсата на качествени съоръжения. В Сардиния с една дългогодишна програма са успели да решат своя проблем с водите, създавайки необходимите язовири или други, съдържащи вода резервоари, както и с подобряването на цялостната мрежа на водоснабдяването. В италианския опит има един много интересен и екологичен пример – най-голямото езеро в Северна Италия - Гарда. В него започва да умира цялата растителност и животински свят и те създават един специален канал, който отвежда всичките мръсни води по периметъра на езерото, пречиства ги и ги връща обратно. Тези води се използват отново и за един не много дълъг период италианските власти установяват възстановяването на рибния свят, допълни Иванов.
Вижте цялото интервю във видеото.