Добро Утро, Европа

Унгария използва все повече геотермалната енергия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Унгария има особено добър потенциал за геотермално отопление. Този зеленчуков разсадник е най-големият в Европа и се основава единствено на термална вода. Горещата вода извира от 21 кладенеца, най-дълбокият от които е 2800 метра, с температура от 80 до 90 градуса.

“Дори преди бума на изкопаемите горива, това беше единственият начин както за компанията, така и за градинарите да произвеждат домашни, висококачествени зеленчуци през зимните месеци. Сега ситуацията е още по-остра. Без този ресурс секторът би бил нежизнеспособен”, казва д-р Янош Нагигал, технически директор на компанията оператор.

Централноевропейската страна е силно зависима от руския газ – ситуация, която ЕС планира да промени... Пазарът сега е отворен за използването на геотермалната енергия.

Все повече общини в Унгария използват термална вода за отопление. Във Верешехас системата се разширява постоянно.

“Нашият топлопровод е дълъг 18 км. Отопляемите обекти са 94, но броят им расте. Още абонати искат да се включат. Отопляваме и различни институции. Така че не бяхме засегнати, когато имаше недостиг на газ, защото се отопляваме с термална вода”, пояснява Бела Пастор, кмет на Верешехас .

Сега се извършва още един сондаж, планира се и следващият.

Не само училища и обществени институции се отопляват с термална вода. Големи потребители също са свързани към системата. Няколко компании на тази улица преминаха към възобновяема енергия, включително „Санофи“, в която работят 400 души.

Адам Магяр, Euronews, Верешехас