България

Красимир Манов, енергиен експерт: Цените на петрола и газа скоро ще паднат

От Euronews България Euronews България

Цените на газа и петрола скоро ще паднат, прогнозира енергийният експерт Красимир Манов е вфира на Euronews Bulgaria.

Причината според него, е че скоро Европа ще има нужните количества горива и това ще доведе до промени в пазара.

По думите на Манов газовите запаси в хранилищата на ЕС са запълнени вече на около 66% и до началото на отоплителния сезон се очаква да бъдат достигнати нужните количества.

Нито топлата вода ще се спира, нито ще има недостиг на нефт и на газ.

Красимир Манов, енергиен експерт

Красимир Манов е убеден, че няма нужда се взимат извънредни мерки.

„Европейският съюз е могъщ съюз на държави. Хубавото на тези организации е, че първо се мисли и после се предприемат някакви действия“, смята Манов и подчерта, че в Германия потреблението на природен газ вече е спаднало с 30% спрямо миналата година.

„Разбира се, че има алтернатива на руските енергийни доставки. Петрол има на много места по света. Най-големият консуматор на енергия в Европейския съюз – Германия, спира от 1 август доставките на въглища, а до края на годината и на суров петрол от Русия“, подчерта енергийният експерт.

„ДПС и ГЕРБ са петата колона на Москва в България и нищо чудно да измислят някакъв кьорфишек“, коментира Манов създадената в парламента комисия, проучваща обстоятелствата около спирането на доставките на руски газ към България.

Проблемът на правителството е, че енергийният министър Александър Николов, известен още като Сашо Кеша, който е от квотата на Слави Трифонов, а както виждаме напоследък те са доста зависими от ГЕРБ и ДПС, работи изцяло в полза на Газпром.

Красимир Манов. енергиен експерт

Манов се аргументира с кадровите решения на енергийното министерство и даде пример с председателя на Булгартрансгаз, който заема поста от времето на управлението на Бойко Борисов, както и присъствието на мъжа на PR експерта на ГЕРБ Севделина Арнаудова в борда на директорите на държавното дружество.

Енергийният експерт е на мнение, че Министерски съвет трябва да вземе решение, с което петролната рефинерия в Бургас да бъде взета на оперативно управление от българската държава.

Целия разговор вижте във видеото.