Общество

Транспортираха с военен самолет до София родилка в тежко състояние

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Родилка в тежко състояние беше транспортирана с военен самолет „Спартан“ от Балчик до София. Жената е настанена в „Майчин дом“,оперирана е и вече е в стабилно състояние, съобщиха от лечебното заведение. А на този фон транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че в близките месеци страната ни ще има медицински хеликотери.

38-годишна родилка с тежка кръвозагуба беше транспортирана с вертолет „Дофин“от Силистра до Балчик, а оттам – с военен самолет „Спартан“ до София. От авиобаза „Враждебна“ родилката е откарана с линейка в „Майчин дом“.

 

Интубирана е и се провежда операция в „Майчин дом“ в София. Положението на жената беше тежко.

Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

На фона на поредния случай, доказващ нуждата от медицински хеликоптери, транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че до няколко месеца страната ни ще се сдобие с такива. До тогава със спешната помощ по въздух ще се заеме правителственият авиоотряд.

 

Тук трябва да се знае, че това във всички страни е дейност, която е платена. Спешната медицинска помощ се финансира от държавата, но търсенето и спасяването в нормално да бъде платено.

Христо Алексиев, министър на транспорта

Оказва се обаче, че страната ни не е съвсем подготвена за работа с медицински хеликоптери. Все още няма изготвен протокол, който да определя в какви случаи ще се използва спешната въздушна помощ, нито сертифицирани площадки в района на лечебните заведения. Наред с това възникват още въпроси:

Къде ще бъдат базирани машните, къде ще бъдат хангарите на машините, къде ще бъдат дежурните екипи на дежурство, къде ще бъде подръжката на хеликоптерите по отношение на авиониката и по отношение на електроникат, включително зареждането на машините?

Тези въпроси задава проф. Николай Младенов, който е участвал в редица спешни операции по въздух, включително е транспортирал и пострадалите от атентата в Сарафово през 2012-а.

 

За различните мисии хеликоптерите са различни по характеристики – един е за планинско спасяване, друг е, който влиза по характеристики в морето. Трети е който трансферира от болница до болница.

проф. Никола Младенов, анестезиолог

Обучението на медицинските специалисти за този тип работа също изисква време – може би година-две, смята проф. Младенов. А до тогава – ще се видят резултатите от обществената поръчка за наем на хеликоптер. Ако не се яви кандидат – ще се обяви нова такава.