Добро Утро, Европа

Георги Гвоздейков: Драма няма. Хеликоптери ще има, но не веднага

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Първият медицински хеликоптер под наем трябва да пристигне в България до края на януари. Това обяви в студиото на "Добро утро, Европа" изпълнителният директор на държавната фирма „Хелимед Сървисис“ Георги Гвоздейков. Според него страната ни няма да загуби парите по Плана за възстановяване заради забавянето на обществената поръчка за останалите хеликоптери.

"Няма нужда това да се драматизира, това е част от играта. България като възложител търси да защити своя интерес и интереса на данъкоплатците. Този проект ще се случи и няма да загубим парите", коментира случая Гвоздейков. Поръчката бе прекратена, защото единствената подадена оферта надвишава с 20 млн. лв. определената от възложителя цена, стана ясно от съобщение в сайта на Агенцията за обществените поръчки информация вчера. 

Гвоздейков обясни това с драстично нарасналите вследствие на пандемията и войната цени. И обвини безадресно, че темата се използва за политически пиар и злоупотреба със страховете на хората. 

"Не бих нарекъл случилото се проблем. Това се случва във всяка стотна обществена поръчка. Обществото има неистова нужда да има спешна медицинска помощ по въздух и това трябва да се случи", обобщи Гвоздейков. А междувременно той обеща да се спази изискването за хеликоптер под наем, необходимо за функционирането на "Хелимед Сървисис" като авиационен оператор. 

Този хеликоптер, който трябва да дойде в края на януари, е под наем. Той е втора употреба, ще го използваме за нуждите на лицензиране и изграждане на самата система“, обясни той.

Вижте повече във видеото.