Политика

Декларацията на „Продължаваме промяната“ не мина, връщат мандата в понеделник (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Депутатите отхвърлиха декларацията на „Продължаваме промяната“ (ПП) за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане.

Едва 63-ма народни представители подкрепиха документа на ПП, а 84 гласуваха против, 30 се въздържаха. Против декларацията гласуваха ГЕРБ-СДС и „Възраждане“, а БСП и „Български възход“ се въздържаха. Подкрепа за документа дойде единствено от ПП и „Демократична България“.

Приемането на декларацията беше залог за съставяне на правителство с мандата на ПП. При връчването на втория мандат във вторник кандидат-премиерът акад. Николай Денков заяви, че ако програмният документ получи подкрепа в Народното събрание, то той ще се върне след седмица на „Дондуков“ №2 с изпълнен мандат и предложение за структура и състав на Министерски съвет. В противен случай – ще го върне.

По неофициална информация от „Промяната“ са поискали да върнат неизпълнен мандата още днес, но след като са се свързали с администрацията на президента е станало ясно, че това няма как да се случи поради планирани ангажименти на държавния глава.

Малко по-късно от президентството обявиха, че Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков на 9 януари, понеделник, от 10.00 часа.

Има два начина да се търси парламентарно мнозинство, единият е да се обединим около общи цели и задачи, другият е да раздадем постове и възможности за използване на публични ресурси. Ние решихме да използваме първия. Оказа се, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия - дискусията какви са приоритетите на България през следващата година.

акад. Николай Денков, кандидат-премиер

„Ако не можем да се обединим около тези четири приоритета, наистина трябва да се запитаме каква е нашата работа тук“, каза след вота в парламента бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков и изрази благодарност към акад. Денков за свършената досега работа, предаде БГНЕС.

Президентът Румен Радев също коментира отхвърлянето на декларацията на ПП по време на ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

„Не искам да говорим за трети мандат, преди да са изчерпани всички възможности с втория. Ще обявя решението си за третия мандат, ако се стигне до такъв, в срок.Това беше един опит на ПП чрез тази декларация да се потърси по-широка подкрепа. По-важното за мен е, че парламентът явно се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене“, посочи държавният глава.

В декларацията на ПП бяха включени няколко национални приоритета – развитие на конкурентна икономика, гарантиране на национална сигурност, постигане на енергийна независимост и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Освен това в документа бяха предложени конкретни мерки за постигане на описаните цели със срокове за изпълнение.

Вижте още във видеото.