Политика

Четири национални цели – залогът за правителство на „Продължаваме промяната“ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Четири национални цели и 23 дейности за изпълнението им са залогът за съставяне на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“.

Това стана ясно, след като кандидатът за премиер акад. Николай Денков прие от президента Румен Радев втория мандат за кабинет.

Целите и дейностите са записани в проекта за декларация, която Денков даде на президента и която ще бъде внесена в Народното събрание за гласуване. Четирите приоритета са:

1. Развитие на конкурентна и иновативна икономика.
2. Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото.
3. Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие.
4. Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и
здравеопазване

„Дефинирахме тези 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората в страната и техните представители в Народното събрание. Ако изпълним дейностите за тяхното постигане през 2023 година, ще върнем вярата у обществото, че политиците работят за него“, каза акад. Денков.

И поясни, че ако програмният документ получи подкрепа в Народното събрание, той ще се върне след седмица на „Дондуков“ №2 с изпълнен мандат и предложение за структура и състав на Министерски съвет. Ако не – ще го върне.

 

Приемам от името на „Продължаваме промяната“ този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора даже казват, че е  невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко необходимо да съставим правителство. Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решават проблемите им.

Акад. Николай Денков, кандидат за министър-председател от "Продължаваме промяната"

„Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, в който традиционно си пожелаваме здраве, мир, благоденствие, надежда и очакване за повече разум, диалог, разбирателство и единение. Вярвам, че ще използвате времето в настоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа, така че след 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерски съвет“, пожела успех президентът.

През празничните дни от "Продължаваме промяната" поканиха на срещи представители на всички политически сили за търсене на съгласие около приоритетите в декларацията. На тях се отзоваха само "Демократична България", БСП и "Български възход".

"Много се надявам, че и другите ще се включат в този процес, защото всички имаме нужда от това", каза акад. Денков.

Той и придружаващите го съпредседатели на ПП Кирил Петков и Асен Василев, както и председателят на парламентарната група Андрей Гюров останаха при президента почти два часа след приключване на официалната част. След закритата част Денков обясни, че разговорът е бил фокусиран главно върху програмната декларация и "какво трябва да се свърши в полза на България".

"Всички ние имаме история с президента и институцията. Има какво да си кажем по същество", обобщи акад. Денков.

Малко по-късно от "Продължаваме промяната" обявиха, че очакват на среща в парламента представители на всички политически сили, за да обсъдят декларацията и да потърсят съгласие за подкрепата ѝ в пленарната зала.