Euronews Primetime

Бранимир Ботев: Няма политически критерии за Шенген

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Няма политически изисквания за членство в Шенген. Има технически критерии, които България е покрила преди 11 години. От 11 години ние стоим в преддверието и чакаме да бъдем поканени. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейски институт за стратегии и анализи, относно казуса „Шенген“.

„Допълнително, България е предизвикала две технически проверки, които са извършени от страна на Европейската комисия. И те са казали, че ние изпълняваме абсолютно всички критерии“, поясни Ботев.

„До този момент не е имало никакво възражение по някой от тези критерии. А всички допълнително въведени изисквания от страна на Нидерландия са, меко казано, несериозни“, убеден е той.

 

Нидерландия дълго време отлагаше приемането на България, тъй като твърдеше, че има доклади по Механизма за сътрудничество в сферата на правосъдието. И твърдеше, че след като има критична част в докладите, засягащи България, не може да се произнесе. 2019 година този механизъм отпадна. Нещо повече, каза се, че България е извършила абсолютно всички реформи в сферата на правосъдието. Сега такъв механизъм няма. И Нидерландия каза: ама вие защо нямате доклад за този механизъм? За нещо несъществуващо.

Цялото интервю вижте във видеото.