Euronews Primetime

Ивайло Калфин за Шенген: Ако всеки налага вето по вътрешни причини, ЕС ще спре да съществува

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Австрия и Нидерландия използват един инструмент, който е много силен – правото на вето в ЕС. С този инструмент трябва да се борави много внимателно. Ако всеки започне да го използва с вътрешнополитически причини, Европейският съюз ще спре да съществува на практика. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria бившият външен министър Ивайло Калфин по повод неприемането на България в Шенген.

„И това, което те правят, много напомня на Унгария, което виждаме в момента да прави – под заплахата да ѝ замразят средства заради липсата на правосъдна система, която да е съответстваща на европейските норми, Унгария започна да налага вето на всяко едно решение, включително помощта за Украйна и минималните данъци върху печалбата. С което принуждават другите да обърнат внимание на нейните вътрешни проблеми“, допълни той.

 

Това е лош пример. И всъщност, това, което казват Австрия и Нидерландия е, че те поощряват подобно използване на правото на вето. Ето това според мен би трябвало да е основния аргумент на България – ако всеки започне да го използва, включително и ние, защото и ние го държим в ръцете си, за да постигне някакви вътрешнополитически цели, то това ще бъде във вреда на целия Европейски съюз.

„Ако имаше значителни проблеми в България и Румъния, които да не ни позволяват да влезем в Шенген, тогава щяха да го видят и Европейската комисия, и Европейския парламент, и всички останали 25 държави, с изключение на тези две, които ни спряха“, убеден е Калфин.

„Очевидно е, че специално по отношение на подготовката ни за Шенген, въпросите са изчистени. Това не означава ние да кажем, че всичко в България е прекрасно, ние си имаме много неща, които трябва да вършим, включително и в темата „Правосъдие“. Но това не трябва да се свързва с членството в Шенген“,смята бившият външен министър.

Цялото интервю вижте във видеото.