Европа

Атанас Пеканов: Европа ясно каза, че сме готови за Шенген

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Европейската комисия и Европейския парламент ясно казаха, че България и Ръмния са готови да станат част от Шенгенското пространство и това трябва да се случи незабавно, както беше комуникирано и от комисаря Йохансон. Това каза в интервю за Euronews Bulgaria вицепремиерът Атанас Пеканов по повод спирането на страната ни за Шенген.

Ние като служебен кабинет смятаме, че това решение беше неприемливо и несправедливо от страна на две страни. България е покрила всички технически критерии за влизане в Шенгенското пространство“, убеден е вицепремиерът.

 

В същото време, ние сами извикахме две извънредни мисии, които направиха проверки по границите и увериха, че всички критерии са спазени. Там имаше представители на редица от държавите членки на ЕС. Получаваме пълна подкрепа от Европейската комисия, от Европейския парламент – рядко България получава такава ясна подкрепа.

Тези решения, за съжаление, са резултат на вътрешнополитическите процеси в тези две страни. Ние смятаме, че това е неприемливо и България ще продължи да полага всички дипломатически усилия за да влезем в Шенгенското пространство“, каза той.

Ние придвижихме всички тези стъпки, които трябва да се правят. Често се спекулира с темата „върховенство на закона“ – тя не е критерий за влизане в Шенген. Но въпреки това, ние много държим на тази тема“, посочи още Пеканов.

Цялото интервю вижте във видеото.