Добро Утро, Европа

Лидерите от ЕС на среща с партньори от Западни Балкани

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Лидерите от Европейски съюз се събират в Тирана за среща на върха, която цели да засили партньорството със Западните Балкани. Последиците от войната в Украйна, укрепването на сигурността и интеграцията на западнобалканските страни в Европейския съюз са сред основните теми на събитието. Това е първото подобно събитие, което се провежда в региона.

Не всички западнобалкански страни обаче ще участват в диалога. Очаква се Сърбия да не изпрати свои представители на срещата, след като в края на миналата седмица президентът Александър Вучич заяви, че ще бойкотира събитието заради споровете с Косово.

По-рано при посещение в Белград еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей подчерта, че е важно сръбският държавен глава да присъства. По думите му Европейският съюз е на критичен кръстопът. 

Последните седмици и месеци показаха, че политиката на разширяване на Европейския съюз набира сила, но виждам и голяма геополитическа дестабилизация на нашия континент. Сега сме отговорни за това да оправдаем очакванията и да запазим инерцията. Политиката на разширяване е сред първите 3 приоритета на лидерите на Европейския съюз. Точно затова имаме среща на върха в Тирана. Нашите лидери за първи път идват в региона, за да разговарят с региона за региона.

Оливер Вархей, еврокомисар по разширяването

България е представена на срещата от президента Румен Радев. Очаква се в края на срещата лидерите да публикуват обща декларация с постигнатите резултати.