Общество

Темата „Шенген“ във фокуса на конференция „Западни Балкани“ в София

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Напразна надежда ли е влизането на страната ни в Шенген тази година? Според еврокомисаря Мария Габриел все още е рано да се каже, тъй като гласуването предстои следващата седмица, а Европейската комисия застава твърдо зад България.

Надявам се, че все още имаме време до 8 декември, но това, което за мене е важно, е ясно да кажем, че държавите-членки трябва да покажат, че когато са изпълнени всички критерии, трябва да бъде направено решението, което следва.

Мария Габриел, Комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта

Последва и реакция от евродепутата Ангел Джамбазки на твърденията на нидерладнския премиер Марк Рюте, че българо-турската граница може да се премине срещу подкуп от 50 евро.

Бих попитал Марк Рюте дали би ли се разходил свободно в част от кварталите си и защо полицията му не влиза в част от тези квартали?

Ангел Джамбазки, евродепутат (ЕКР/ВМРО-БНД)

А според косовския вицепремиер „препъни камъкът“ за страната ни е диалогът с югозападната ни съседка Република Северна Македония и отношенията между двете страни.

Може би проблемът, който имате със Северна Македония, ни довежда до мисълта, че ще имате проблем с Шенген. Защото и при нас, ако имаме проблем със съседните страни, това ще рефлектира върху влизането ни в ЕС, но смятам, че ще приключите този процес бързо.

Емилия Реджепи, вицепремиер на Косово по въпросите на малцинствата и човешките права

На този фон еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей обърна внимание на предизвикателствата пред Западните Балкани – евроинтеграцията, нарастващите цени на енергията, дезинформацията и кибератаките.