Европа

ЕС и Западните Балкани със споразумения относно визовия режим и трафика на хора

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Germany Western Balkans AP Снимка: AP

В германската столица, като част от формата “Берлински процес” се събраха представители на Западните Балкани и Европейския съюз. Постигнаха споразумения за ефективна защита на границите на 6-те балкански страни с подкрепата на европейската агенция Frontex и за процедурите за връщане на бежанци, които нямат правно основание за престой в общността.

И още - договориха мерки за привеждането на визовата политика в съответствие със стандартите на съюза.

С тези споразумения хората от вашите страни ще могат да пресичат границите на Западните Балкани, като използват само своите лични карти. Второ, университетите ще признават взаимно дипломите си, а вашите работодатели ще приемат професионални квалификации от региона.

Аналена Бербок, външен министър на Германия

Бербок изрази желание за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. И отправи призив към Белград - да увеличи съответствието с общата политика на ЕС и политиката за сигурност, по-специално за санкциите срещу Русия.

На срещата България беше представена от външния ни министър Николай Милков.

Намираме се в етап на множество кризи от различен вид тук в Европа, първо по отношение на енергетиката и най-вече високи нива на инфлация, прекъсване на веригата за доставки на суровини и всичко, което сега се стремим да преодолеем. Но от тази гледна точка ние вярваме, че Берлинският процес може да бъде мощен инструмент за преодоляване на ефекта и за намаляване на въздействието на тази криза върху обществата на Западните Балкани, които остават вероятно най-уязвимият регион в Европа.

Николай Милков, външен министър на България

Берлинският процес е формат на годишни срещи, чиято цел е да се ускори сътрудничеството със страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Северна Македония и Сърбия  и интеграцията им в общността.