Европа

Режим на тока: Франция може да намали потреблението на ток

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Френското правителство обяви планове за възможни контролирани прекъсвания на електрозахранването през зимата. Елисейският дворец се опитва да предвиди недостиг на електроенергия, причинен от проблеми с доставките. Половината от френските атомни централи в момента са затворени за ремонт. Предвижда се контролираните прекъсвания на електрозахранването да се случат в часовете на най-голямо потребление сутрин или вечер.

Винаги трябва да има толкова производство, колкото и потребление. И ако това не се постигне, тогава мрежата може да изчезне. Това наричаме гигантски срив или прекъсване на електроснабдяването. Целта на мярката е да се избегне подобен проблем.

Катрин Лескюр, Директор "Комуникации" на електрическа компания

Правителството на Еманюел Макрон иска от местните власти да намаляват потреблението на електроенергия до 38% от обичайното, като същевременно запазят основните услуги като не се наруши работата на болници и пожарни станции. Въпреки това някои влакове могат да бъдат спрени, за да не се стигне до аварии по време на движение. Времевите интервали за предложените прекъсвания обаче могат да включват учебно време. Децата в засегнатите райони няма да имат учебни занятия по време на прекъсванията на електрозахранването. 

Френското правителство отправи призив към гражданите да ограничат потреблението на ток, за да не се налага да въведат плана в действие.