Европа

Окончателно: От 5 декември таван от 60$ за барел на руския суров петрол, пренасян по море

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Правителствата на всички страни от ЕС одобриха писмено решението за въвеждане на таван на цената на руския суров петрол, транспортиран по море, като таванът е в размер на 60 долара за барел. Това потвърди Еврокомисията и заяви, че това проправя пътя за влизането му в сила на 5 декември.

Мярката е идея на Г-7, а към нея се присъедини и Австралия. Тя съпътства и ембаргото на ЕС върху вноса на транспортируем по море от Русия суров петрол, което също влиза от 5 декември. "Г-7 и всички страни членки взеха решение, което ще удари приходите на Русия дори още по-силно и ще намали нейната способност да води война в Украйна", се казва в изявление на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Това също така ще ни помогне да стабилизираме глобалните енергийни цени, от което ще се възползват страните по света, които сега се сблъскват с високите цени на петрола", добави тя.

От понеделник ЕС няма да купува никакъв транспортиран по море руски суров петрол, който съставляваше 94% от всички доставки на руския суров петрол за 27-те страни от блока.

ЕС ще спре също така и всякакъв внос от 5 февруари на руски петролни продукти. Относно тези петролни продукти Г-7 ще въведе също таван на цените на по-късен етап, като ще използва точно същия механизъм, като за суровия петрол.

От понеделник компаниите за транспорт по море, регистрирани в ЕС, ще могат да транспортират руски суров петрол, само ако той се продава под или на цената от 60 долара за барел, като на всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда. Първото преразглеждане ще е средата на януари. Целта на това ще бъде да се държи цената на транспортирания по море руски суров петрол поне 5% под пазарната цена.

Тъй като ключовите компании за транспорт по море и застрахователните фирми са базирани в страните от Г-7, таванът върху цената ще направи много трудно за Москва да продава петрола си на по-висока цена.

Руски танкери, натоварени с руски суров петрол преди 5 декември, ще бъдат освободени от ценовото ограничение за 45 дни или до 19 януари. Ако при преразглеждането на ценовия таван има промени в него, то тогава ще има 90-дневна отсрочка, за да се гарантира, че нито един кораб няма да се окаже блокиран в морето с петрол, закупен на неприемлива цена.

ЕС ще забрани застраховането за 90 дни на кораби на трети страни, превозващи  руски петрол на цена над тавана, се казва още в разясненията на ЕК относно въвеждането на ценовия таван. А ако кораби под флага на една от страните от ЕС нарушават тавана, то ще бъде наложено наказание, предвидено в националните законодателства на страните членки, се казва още в указанията.