Свят

След срещата с Макрон: Байдън готов да разговаря с Путин

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на САЩ Джо Байдън прие френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом. Двамата демонстрираха добро разбирателство. Те говориха за войната в Украйна и отношенията с Иран, Китай, Северна Корея, европейската отбрана, веригите за доставки. Байдън заяви за първи път след руското нахлуване в Украйна, че би бил готов да говори с Владимир Путин, ако руският лидер наистина иска да сложи край на войната.

Засега обаче няма непосредствени планове да се свърже с него, но оставя отворена възможността.

 

Готов съм да говоря с Владимир Путин, ако той действително има интерес да потърси начин да сложи край на войната. Той все още не е направил това. Ако това стане, след консултации с моите френски и моите приятели от НАТО, ще се радвам да седна с Путин, за да видя какво има предвид. Той все още не е направил това. Има един начин тази война да приключи – Путин да се изтегли от Украйна. Идеята, че Русия някога ще победи Украйна, е непостижима.

Джо Байдън, президент на САЩ

Макрон, съобщи, че ще разговаря отново с Путин след посещението си във Вашингтон и предупреди да не се прекъсват разговорите с руския лидер. Той обеща да не тласка Киев към мирни преговори с Русия, с които украинците не са съгласни.

 

Ние никога няма да призоваваме украинците да направят компромис, който няма да бъде приемлив за тях. Има истинска готовност от страна на украинския президент Володимир Зеленски да следва път към мир. Нашата работа трябва да бъде да работим заедно с него.

Еманюел Макрон, президент на Франция

След инвазията Зеленски настоя Украйна да си върне всички територии, завзети от Русия. Байдън и Макрон обещаха дългосрочна подкрепа на Украйна, която се бори срещу руските нашественици. Те увериха, че ще останат единни, за да се противопоставят на бруталната руска инвазия.

Макрон говори и за надвисналата заплаха от търговска война между Вашингтон и Брюксел. Френският лидер заяви, че е необходимо да се "ресинхронизират" програмите, за да не се допусне данъчните стимули, прилагани в САЩ, да навредят на Франция и Европа.

Двете страни споделят сходни позиции по отношение на Иран и на Китай.

След като Австралия развали многомилионна сделка за подводници с Франция в полза на ядрени алтернативи от САЩ, Байдън обърна страницата, като организира първата си държавна вечеря за своя колега, откакто встъпи в длъжност.