Свят

На посещение в САЩ Макрон обсъжда световния ред с Байдън

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

При първото си официално посещение в САЩ, откакто Джо Байдън е президент, Еманюел Макрон ще дискутира с американския си колега редица важни въпроси - от войната в Украйна, през ядрената програма на Иран до отношенията с Китай. 

Лидерите ще разговарят и за търговията - очаква се да бъде обсъден американският Закон за намаляване на инфлацията, по силата на който се отпускат големи субсидии за произведени в Америка продукти. От "Ройтерс" съобщиха, че френският президент е нарекъл закона "супер агресивен" към европейските компании. 

Във френското посолство във Вашингтон Макрон каза, че средствата, изплащани на американски фирми, може да разделят Запада. По-рано други европейски лидери също коментираха, че законът не се отразява позитивно на фирмите в Европа. 

От Белия дом обаче заявиха, че законодателството дава значителни възможности, както и ползи за енегийната сигурност. 

По време на дискусиите Макрон ще обърне внимание и на климата - според него САЩ и Франция трябва да работят заедно за реформи в Международния валутен фонд и Световната банка, така че средствата от двете организации да бъдат насочвани към страни, засегнати от климатичните промени.

Въпросът е как да координираме нашите амбиции и действия, за да се справим с изменението на климата и индустриализацията в държавите ни и да осигурим работни места. Това е ключова част от моето посещение.

Еманюел Макрон, президент на Франция

По-рано френският президент участва в разговори в сферата на ядрената енергетика със служители от администрацията на Байдън. Освен това посети централата на НАСА и обсъди космическото сътрудничество с американския вицепрезидент Камала Харис. Според Макрон космосът се е превърнал в "ново поле на конфликт".