Euronews Сега

Задава ли се нова търговска война между ЕС и САЩ?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американският президент обича да се представя като защитник на националната индустрия и на интересите на страната. Но този политически избор на Джо Байдън поставя проблеми пред европейските му съюзници. Законът за намаляване на инфлацията, приет през лятото, планира субсидии до 354 милиарда евро за „зелени“ технологии като електромобили и възобновяема енергия. ЕС обаче е недоволен. 27-те членки се страхуват, че техните компании ще бъдат изключени от американския пазар поради нарушаване на правилата на международната търговия.

 

Искаме справедливост, очакваме европейският бизнес и износ да бъдат третирани по същия начин в Съединените щати, както американският бизнес и износ се третират в Европа.

Валдис Домбровскис – заместник-председател на ЕК

През януари в САЩ влиза в сила Законът за намаляване на инфлацията. Това е и причината работна група между Брюксел и Вашингтон да преговаря за изключване на европейските компании от обхвата на закона. За момента компромисът е неясен. Анализатори са скептични относно възможността за постигане на решение. Въпросът е дали в политически план 27-те могат да предвидят ответни мерки.

 

Последното нещо, което трябва да направим сега, е да започнем търговска война, защото сме в слаба позиция. Това е реалността. Вместо това смятам, че можем да предложим ограничени начини за по-облекчено използване на субсидии, публични средства за зеления преход. По този начин ще се гарантира, че компаниите могат да бъдат напълно конкурентоспособни и на международно ниво.

Джейкъб Киркегард – старши сътрудник във Фонд Маршал Германия

Европейски контрамерки обаче биха били политически опасни. Съюзът е силно зависим от САЩ в усилията да се въоръжи Украйна и по отношение на доставките на втечнен природен газ, за да се компенсират спрените доставки на газ от Русия.