Euronews Сега

Макрон: Войната в Украйна не трябва да променя ангажиментите ни в областта на климата

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
COP27 Climate Summit AFP AP Снимка: АФП чрез АП

Екстремните температури, горските пожари, сушата и наводненията се влошават поради повишаването на глобалните температури, а последните осем години се очертават като най-горещите, регистрирани някога.

Това показва нов доклад на ООН, според който светът вече е в дълбока климатична криза.

На конференцията за климата в Египет генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия. 

 

Часовникът тиктака. Водим битката на живота си и губим. Емисиите на парникови газове продължават да се увеличават, температурите се повишават и планетата ни бързо се приближава до критични точки, които ще направят климатичния хаос необратим. Намираме се на магистралата към климатичния ад, а кракът ни все още е на педала на газта. Трябва, разбира се, да работим заедно, за да подкрепим усилията за мир и огромното страдание. Но климатичните изменения са в друг времеви диапазон и в друг мащаб. Определящ проблем за нашата епоха, основно предизвикателство на нашия век. Неприемливо, възмутително и самоунищожително е да го оставяме на заден план.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Повече от 120 държавни глави и правителствени ръководители участват в 13-дневната конференция.  

Представят надеждите си за намаляване на парниковите газове и за плавен преход към възобновяема енергия.

 

Няма да жертваме нашата ангажираност към климата заради енергийната заплаха от Русия. Усилията на всички страни трябва да продължат.  "Дори светът ни вече да не е същият, климатът не може да бъде потърпевш заради войната, започната от Русия на украинска земя. Всъщност агресията на Русия срещу Украйна не само върна войната на европейска земя, но и потопи целия свят в сериозен период на несигурност, напрежение в енергийната и продоволствената сфера. И тази криза, идваща няколко месеца след пандемията, в допълнение към други кризи, може да накара много хора да отстъпят, като кажат: имаме други приоритети, климатът може да почака.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Президентът на Китай Си Дзинпин и министър-председателят на Индия Нарендра Моди не се очаква да присъстват - това поставя под съмнение дали разговорите могат да доведат до пробив без участието на двете от държавите - най-големите замърсители в света.