Свят

Макрон към Байдън: Отново да станем „братя по оръжие“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън прие френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом.
Домакинът приветства на френски свободата, равенството и братството.

Макрон отговори, че е нужно знанието как двете страни отново да станат „братя по оръжие“ пред предизвикателството на войната в Украйна и много кризи. Той припомни, че двете страни са „най-солидните съюзници, защото приятелството им е пуснало корени през вековете“.

Макрон е придружаван от първата дама на Франция Брижит Макрон. Церемонията по посрещането му в президентството включваше изпълнение на френския национален химн и оръдеен салют.

Двамата лидери се оттеглиха в Овалния кабинет, където ще проведат разговор. Денят ще приключи с гала вечеря, която Байдън дава в чест на Макрон и съпругата му.

Макрон е първият държавен глава, посрещнат с парадна тържественост от Байдън, откакто той встъпи в длъжност през 2021 г. След бурното президентство на Доналд Тръмп, Байдън се опитва да укрепи връзките с традиционните партньори на САЩ, сред които е й Франция.

Но тези опити не започнаха добре, когато миналата година САЩ обявиха заедно с Великобритания и Австралия стратегически съюз в областта на отбраната, заради което Австралия се отказа от договор за милиарди евро за френски конвенционални подводници в замяна на ядрени подводници, които ще получи от новите си партньори. Байдън призна, че става дума за проява на нетактичност в дипломатическите отношения и направи всичко, за да успокои Макрон – един процес, чиято кулминация, според анализатори, е сегашната визита на френския лидер в Белия дом.