Европа

Две гласувания за разширяването на Шенгенското пространство на 8 декември

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Това се посочва в дневния ред за предстоящото заседание.

Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение, както и за Хърватия с второ. За одобряване на решението се изисква единодушие.

Заместник председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас призова скептиците за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген, отново да помислят. Подкрепяме разширяването с трите държави, добави той.

 

Бих помолил тези, които подлагат на съмнение оценката ни за тяхната подготовка, да помислят отново и то внимателно. Защото в противовес на това, което някои сили се опитват да внушат, че разширяването на Шенген означава по-малко контрол, според мен означава повече и по-добър контрол. Ще има повече безопасност, разширяване на външните ни граници с пълноценен контрол от ентусиазирани млади членки, които са наясно със своите отговорности. Нека видим как ще се развият нещата през декември, но аз мога да повторя оценката на Комисията, че трите страни са готови.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Еврокомисията

Разширяването на Шенген е една от основните задачи на Чешкото председателство на Съвета на ЕС от самото начало, заяви след извънредно заседание на европейските вътрешни министри в Брюксел чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан.

На 16 ноември Еврокомисията призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

На 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния.

В Шенгенското пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни. България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които са извън ЕС – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.