Европа

Австрия: Само България и Румъния да се страхуват от вето за Шенген, подкрепяме Хърватия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

"България и Румъния не са дорасли за Шенген". С това заглавие електронният сайт на австрийското радио и телевизия публикува материал за започналото посещение на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия.

След среща с хърватския му колега Андрей Пленкович той е заявил, че подкрепя приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, но не и на България и Румъния.

Нехамер изтъква, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40% от тях минават през Турция, България, Румъния и Унгария. Според него Австрия изпитва изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че е вътрешна, а не гранична страна в ЕС. Той припомни, че още през 2015 година Австрия е приела и осигурила закрила на много хора.

Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно. Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство, заяви канцлерът. Наскоро в Сърбия той повтори тезата си за промяна на системата за приемане на бежанци.

Системата на ЕС за предоставяне на убежище се провали. Стигнахме до момента, в който отделните държави от ЕС търсят нови форми на партньорство извън възможностите на ЕС.

Карл Нехамер, канцлер на Австрия

Австрия ще подкрепи членството на Хърватия в Шенгенската зона, каза в Загреб австрийският канцлер Карл Нехамер. Хърватия изпълнява образцово изискванията за защита на границите, не виждам никакъв проблем там. За трите държави ще се гласува поотделно и само България и Румъния могат да се страхуват от австрийско вето, каза Нехамер.

Той посочи, че в Австрия има 100 000 души, които са преминали границата незаконно, като 75 000 от тях са преминали през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от тамошните органи за сигурност.

Това е риск за сигурността и ние трябва да се погрижим за него. Днес Австрия е изправена пред голямо предизвикателство. Подложени сме на огромен натиск заради нелегалната миграция и не защитаваме външната граница на ЕС, предупреди Нехамер.

Предстои и шведския парламент да реши дали да даде подкрепата си за разширяването на Шенген с България и Румъния. Някои партии вече заявиха, че са против.