Европа

Новата проверка на ЕС потвърждава готовността на България и Румъния за Шенген

От Euronews България Euronews България

Допълнителната проверка на Евросъюза потвърждава, че България и Румъния продължават да изпълняват необходимите изисквания за цялостно приложение на Шенгенското законодателство. Това се посочва в оценка на Европейската комисия, разпространена днес от Съвета на Общността.

Отбелязва се, че през октомври София и Букурещ поканиха на доброволна основа представители на Блока за нова проверка по изпълнението на изискванията. Проверката миналия месец бе издържана "блестящо" от държавите, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Заради искането на още информация "от една държава от Съюза", Еврокомисията организира още една проверка. Втората визита също е потвърдила заключенията от предишната - България и Румъния изпълняват необходимите условия за пълно приложение на правилата за Шенген.

Предвижда се Съветът на ЕС да гласува на 8 декември предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген от началото на следващата година. За положително решение се изисква единодушие, а в последните седмици Нидерландия и Австрия предупредиха, че може да не подкрепят предложението.