Европа

Мария Мойш, Euronews Romania: Присъединяването към Шенген зависи от политическата ангажираност

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Как в северната ни съседка приемат възможността страната да не успее да влезе в Шенген и какви действия възнамерява да предприеме Букурещ, за да се опита да убеди Нидерландия, Швеция и Австрия, че е готова за членство в безвизовата зона - отговорите потърси Георги Карамфилов от журналиста от Euronews Romania - Мария Мойш.

Приемането на България, Румъния и вече Хърватия в Шенген става все по-съмнително. Вече три държави се обявиха против приемането ни – Нидерландия, Швеция, а вече и Австрия. Каква е вашата гледна точка за случващото се?

Ще започна с голяма новина от Брюксел, която научихме преди малко. За Румъния ще бъдe премахнат механизмът за проверка и сътрудничество. Това е значима стъпка напред в убеждаването на останалите страни-членки, че Румъния заслужа да се присъедини в Шенгенското пространство. Нека не забравяме, че Нидерландия е против това разширяване. Министър-председателят Марк Рюте смята, че Румъния все още не е готова заради проблемите си с корупцията. Той подчерта съществуването на именно споменатия механизъм за проверка и сътрудничество. Отпадането на този механизъм е ключово.

Какви стъпки предприема правителството ви, за да убеди своите партньори, че Румъния изпълнява критериите?

Присъединяването в Шенгенското пространство е национален интерес, който румънските власти изтъкват всеки ден. Те твърдят, че Румъния е изпълнила изцяло всички критерии за влизане в Шенген. Както знаете, страната покани и много експерти, които да се уверят в изпълнението на условията. Румъния участва в информационната система на Шенген, но кандидатстваме за пълноправно членство през последните поне десет години. Министър-председателя на Румъния посътветва обаче хората да не проявяват враждебност към страните, които все още не подкрепят евентуалното ни членство е Шенген. Убедени сме, че чрез постоянни дипломатически усилия, се прави всичко възможно. В момента сме в очакване да излезе програмата на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, която ще се проведе в Брюксел на 18 декември.

 

Какви са настроенията в румънското общество по тази тема?

Има много силен интерес към темата в Румъния. Да си част от Шенгенското пространство носи много предимства на хората. Присъединяването ни ще улесни в голяма степен живота на хората. Тук, в Румъния имаме огромна диаспора от около осем милиона души, а може би и повече, които работят в чужбина. Те чакат с часове, когато влизат или излизат от страната. Силно се очаква това решение. Представете си колко хубаво би било например да не чакате на границата, като се прибирате тази зима от ваканция.

Съществува ли мнението, че България е основната причина за нежеланието на тези три страни да ни приемат в Шенген?

Чух тази информация, но тя все още не е официално потвърдена. Именно поради това не ми се иска да коментирам темата. Пак казвам-все още не е официално потвърдена.

Прокрадва ли се в Румъния мнението, че кандидатурите ни трябва да бъдат разгледани отделно?

Не, доколкото знам, на този етап все още не е. Но както се казвам, играта продължава. Нека изчакаме и да видим какво ще се случи на срещата в Брюксел след няколко седмици.

И един последен въпрос, Мария. Какво според вас трябва да направят Румъния и България заедно, по какъв начин трябва да си сътрудничат, за да успешно убедят европейските си партньори, че наистина са готови за влизане в Шенгенското пространство?

Нека бъдем ясни - правосъдието не е част от механизма за влизане в Шенген. За присъединяването обаче, дали на България, дали на Румъния, задължително условие е политическата ангажираност. Трябва да положим много дипломатически усилия, за да докажем, че двете страни сме заслужили да бъдем част от това ключово пространство. Членове сме на Европейския Съюз от 2007г. България и Румъния ясно показаха, че са изпълнили всички критерии. Нека споменем и оценката, която даде Европейската комисия, а именно, че моята страна и вашата са готови за присъединяването.