Euronews Primetime

Ще разделят ли България от Румъния за Шенген?

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Все по-вероятно изглежда в началото на декември лидерите на ЕС да подкрепят приемането на само на Хърватия в Шенгенското пространство, а България и Румъния да останат зад борда. В последно време такива спекулации се разпространяват в европейските институции. Вече е решено кандидатурата на Хърватия да се гласува отделно от тази на България и Румъния. Срещу влизането на страната ни и северната ни съседка в Шенген вече заговориха от Нидерландия и Швеция.

 

България и Румъния са готови да се присъединят в Шенген. За съжаление обаче нидерланското правителство не избира правилно своите битки. Ще ви обясня защо - мисля, че преобладаването на теми като корупция, миграция и върховенстяво на закона във вътрешнополитическата дискусия на страната заютрудняват правителството да вземе най-добрата позиция. Смятам, че трябва да спрем да наказваме гражданите от България и Румъния, отказвайки им заслужени права.

Тайс Ройтен, евродепутат от Нидерландия

Има ли шанс и България и Румъния да бъдат разделени? Този въпрос също излезе на дневен ред последните дни. Според журналиста от Euronews Romania Мария Мойш в Румъния не се прокрадва мнението, че кандидатурите на България и Румъния трябва да бъдат разгледани отделно, каквито слухове вече се носят.

 

Да си част от Шенгенското пространство носи много предимства на хората. Присъединяването ни ще улесни в голяма степен живота на хората. Тук, в Румъния, имаме огромна диаспора от около 8 милиона души, а може би и повече, които работят в чужбина. Те чакат с часове, когато влизат и излизат от страната. Силно се очаква това решение. Представете си колко хубаво би било например да не чакате на границата, като се прибирате тази зима от ваканция.

Мария Мойш, журналист от Euronews Romania

Според българския евродепутат Елена Йончева е важно България и Румния да вървят заедно по пътя към Шенген. В противен случай това може да стопира присъединяването на България като отделна държава.

 

Има още време да се положат усилия, защото това е много динамичен процес. През годините съмнени по повод нашето влизане в Шенген  са изразявали не само Нидерландия, но също така и Франция, Германия и Финландия. Така че трябва да се активизират българските политици и политическите партии.

Елена Йончева, евродепутат

А въпросът за разширяване на Шенгенското пространство се насърчава от сегашното председателство на ЕС – това на Чехия – което иска страните от ЕС да вземат решение след броени дни. Какво ще се случи - ще разберем в началото на декември.

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.