Ексклузивно

Тайс Ройтен, ЕП: Не мисля, че има полза да се разделят кандидатурите на България и Румъния за Шенген

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Приемането на България и Румъния и Хърватия в Шенген става все по-малко вероятно след изявленията от страна на Нидерландия, Швеция и Австрия, че са против разширяването на зоната. В опитите си поне една от трите държави да бъде допусната комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон заяви, че кандидатурата на Хърватия може да бъде разгледана отделно от тези на България и Румъния. Репортерът ни Георги Карамфилов се свърза с нидерландския евродепутат Тайс Ройтен, за да разберем какви са мотивите на Хага за взетото решение.

 

Г-н Ройтен, нека започнем разговора с това – защо Нидерландия не иска да подкрепи членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген, имайки предвид ясната подкрепа от Европейския парламент и Европейската комисия?

Като член на Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи съм напълно съгласен с оценката на Европейската комисия, дадена на 20 ноември, че България и Румъния са готови да се присъединят в Шенген. За съжаление обаче нидерландското правителство не избира правилно своите битки. Ще ви обясня защо- мисля, че преобладаването на теми като корупция, миграция и върховенство на закона във вътрешнополитическата дискусия на страната затрудняват правителството да вземе най-добрата позиция. Смятам, че трябва да спрем да наказваме гражданите на България и Румъния, отказвайки им заслужени права.

Какво е настроението в нидерландското общество относно приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген? Вие споменахте, че въпроса е разискван сериозно разискван във вътрешнополитическите разговори в страната. А и да не забравяме, че предстоят избори в Нидерландия, така че можем ли говорим за някакъв вид предизборен популизъм?

Проблем е, че винаги някъде в Европа се провеждат определени избори. Смятам, че нито едно правителство, включително и нидерландското, няма право да базира своите политики и решения според предизборните настроения. Това не е отговорно. Не можем да разрешим проблемът с миграцията, като отказваме достъп на граждани и цели страни в Шенгенското пространство, когато са си го заслужили.

Проблемът с миграцията може да се разреши, като се създаде обща европейска мигрантска система, основана на солидарност. Да не позволим на България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да допринесе с абсолютно нищо за изхода от ситуацията. От друга страна обаче е много важно да следим и по-всеобхватно проблемите с корупцията, неспазването на законите и контрола по границите, което е напълно нормално. Европейската комисия трябва да осъществява това наблюдение заедно с всички страни от Шенгенското пространство, тъй като говорим за колективна отговорност.

Фактите по този въпрос са следните: България и Румъния изпълниха изискваните условия и заслужават членство в Шенген, подобно на Хърватия. Смятам, че точно сега е много важно да покажем, че сме едно цяло, един съюз от обединени европейски страни.

 

От това, което чуваме, министър-председателя Марк Рюте дори се е извинил, но правителството му просто е задължено заеме такава позиция, защото мнозинството в парламента е взело решение против разширяването на безвизовата зона? Можете ли да ни кажете малко повече за партиите, които са се обявили против?

Партиите, които в момента държат правителството заложник, така да се каже, са Антимюлсюлмански или такива, които опитват да подкопаят демократичните ценности на самия нидерландски парламент. Споменатите партии са сравнително малки, но с власт, и заедно с някои други в правителството, успяха да сформират мнозинство и не одобриха оценката на Европейската комисия.

Смятам, че нидерладското правителство в край на сметка трябва да приеме фактите: сами сме във враждебността си, евентуално със шведското правителство. Не мисля обаче, че нидерландското правителство иска да бъде видяно в една и съща светлина с това на Швеция, което знаете, в момента се оглавява от десни екстремистски партии. Според мен Марк Рюте, министър-председателят на Нидерландия, трябва да поеме отговорност и да приеме фактите, да ги дискутира с европейските си партньори на срещите, които ще се проведат през следващите седмици. Надявам се накрая правителството да успее да устои и да игнорира някои вътрешнополитически емоции, тъй като България и Румъния изпълниха необходимите критерии. Сега трябва да се обединим в едно общо европейско семейство.

От това, което знаем, разбираме, че Нидерландия иска да получи допълнителна информация чрез Механизма за проверка и сътрудничество за това, дали България и Румъния имат нужния прогрес в борбата срещу престъпността и корупцията. Въпросът е, че механизмът не работи от 2019 година насам, а и Европейската комисия многократно е заявявала, че няма връзка между механизма и членството в Шенген? Откъде Нидерланидя иска да получи допълнителна информация?

Всъщност това е типичен начин, използван от нидерландското правителство, за излизане от подобни ситуации. Видяхме го в контекста на миграцията или когато говорихме за падане на визите за Косово. Този метод обикновено върви с нови искания по време на провеждащите се дискусии. Разбира се това не е правилния начин да работим заедно в Европейския Съюз.

Както казах и преди малко, естествено, че трябва да следим за проблемите с корупцията, спазването върховенството на закона и контрола по границата. Но трябва да го правим заедно с всички страни-членки на Шенген чрез постоянен и продължителен мониторинг на развитието на всяка държава. България и Румъния доказаха, че са готови за присъединяване, но това не означава, че няма да се осъществява контрол върху споменатите проблеми. Това е работа на Комисията и тя ще продължи да я извършва, както прави с всички останали страни в Шенгенското пространство.

 

Как ще коментирате хипотезата, че Нидерландия не иска България и Румъния в Шенген, защото по този начин пристанището в Хага ще има пряка конкуренция в лицето на румънското пристанище в Констанца? И всъщност причините са по-скоро икономически.

Мисля, че е малко преекспониран аргумент, не съм чувал такова нещо. В провеждащите се дискусии се хвърлят някои аргументи, които лично аз намирам за безсмислени. Конкретно за този, който споменахте, на мен не ми се струва важен. В край на сметка сме част от един икономически съюз, трябва да работим заедно. За щастие имаме много добри и силни връзки и не мисля, че темата трябва да се склонява към подобни въпроси. Темата в случая е дали дадена страна е готова да влезе в Шенгенското пространство- нито нещо повече, нито по-малко. Повтарям, Комисията ще продължи да извършва мониторинг на дадените проблеми, както прави с всички страни-членки.

А как ще отговорите на слуховете, че Нидерландия ще иска разделянето на България и Румъния и техните кандидатури да се разглеждат отделно?

Не съм чувал и това. Смятам, че до момента кандидатурите на България и Румъния са били разглеждани винаги като едно. Не мисля, че от евентуално разделяне на кандидастванията би имало някаква полза, поради факта, че и двете държави са изпълнили условията за присъединяване. Този тип тактики да се отложи процесът във времето също няма да помогне. Нидерландското правителство трябва да промени мнението си и се надявам, че през следващите седмици ще видим нова позиция на страната. Причината е проста: Нидерландия не иска да бъде изолирана, няма да й помогне. Смятам, че правителството трябва да се откаже от заетата позиция и, давайки силни аргументи, да се постигне консенсус в подкрепата за присъединяване на България и Румъния в Шенген.

А вярно ли е, че Нидерландия е подложена на огромен политически натиск от страна на Брюксел като опит да се измени позицията на страната и в крайна сметка тя да подкрепи членството на България и Румъния?

Не знам какво се случва зад кулисите. Но знам, че определено тези кандидатури са важни не само за Европейската Комисия, но и за други страни-членки. И са напълно прави в исканията си. Както казах и преди малко, особено в настоящата ситуация, трябва да се обединим. България и Румъния поемат огромна отговорност, включително като дават убежище на украински бежанци и правят всичко по-силите си, за да защитят колективната сигурност, изправено срещу автократския, престъпен режим на Русия.

Пак казвам, трябва да се обединим. България и Румъния доказаха, че са готови за присъединяване в Шенгенското пространство, така че нека най-накрая вземем това решение. Разбира се, ще продължи да се осъществява мониторинг върху всички страни-членки.