Политика

Емануил Йорданов: Липса на дипломатически усилия е причината да чуваме „не“ за Шенген

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ние отдавна казваме, че сме готови за Шенген, въпросът е, че очевидно никой не ни чува. В крайна сметка, работата на действащите политици е да представят българската позиция пред колегите си от Западна Европа. И то да я представят така, че да може да се постигне някакъв резултат. За мен категорично причината да чуваме „не“ от няколко държави за Шенген е липсата на дипломатически усилия.

Това заяви юристът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в предаването PrimeTime по Euronews Bulgaria.

Той коментира темата с мигрантския натиск и причините страната ни да не успява да се справи с него по най-добрия начин.

Мисля, че това са неща, които се натрупват във времето с години назад. Не мисля, че има държава, която е напред с този проблем, или да се е справила кой знае колко добре. Трябва да отбележим пропуснатото време, лошата организация на работата в МВР, която е от години. Неведнъж сме говорили, че от 2009 г. служителите непрекъснато протестират във връзка с условията им на работа. Най-различни форми на протест видяхме, но в същото време никаква реакция от страна на управляващите в този период. И сега тези, които са натрупали проблемите, опитват да стоварят цялата вина върху хората, които управляват от няколко месеца“.

Йорданов добави, че според него отказът на президента Румен Радев да приеме оставката на гл. комисар Петър Тодоров е прагматично действие.

Вижте цялото интервю във видеото!