Европа

Евродепутатът Илхан Кючюк: Няма време и воля за разделяне на България и Румъния за Шенген

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Аз и колегите ми от ДПС подкрепихме декларацията на ЕП, обявяваща Русия за държава спонсор на тероризма, защото смятаме, че Русия не постига нищо от заявените цели. Идеята за денацификация, че някой застрашава националната им сигурност. Видя се във времето, че всички тези аргументи са несъстоятелни.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria евродепутатът от „Обнови Европа“/ДПС Илхан Кючюк.

Когато заявяваш едни намерения, а те не са относими към случващото се, бомбандират се всяка вечер свободни граждани, 80% от Киев са без ток и вода, това не води на нищо друго, освен на тероризъм.

 

Едно е ясно, ЕС ще бъде солидарен с гражданите на Украйна и ще защити до крайна степен своите ценности. България беше категорично разколебана още от самото начало поради характера на коалицията. Виждам, че има движение, което е добро, в посока на това да се утвърди българската позиция, за да може да бъде ясна както за българските граждани, така и за международните партньори.

България трябва да бъде част от Шенген, защото изпълнява своите ангажименти. На първо място има механизъм, който е цялостен и се отнася до върховенството на правото. Тоест връзката на членството на България в Шенген с механизма за сътрудничество и проверка, не би трябвало да бъде пряка. Второто нещо, което притеснява една част от държавите членки е, че България не охранява добре европейската граница с Турция. Това е много трудна граница и въобще не е относима към други държави. България отговаря на всички очаквания и покрива всички критерии.

 

От тук нататък идва политическият момент. ЕП се е изказвал многократно, ЕК поддържа тезата, доказа се, че всички условия България да бъде част от Шенген са налице. Има обаче несвършена работа в Съвета. Има едно пропукване, което започна от Нидерландия, продължава през Швеция и вече имаме противоречиви сигнали от Австрия. Всички европейски партии са замесени в това.

Нека да си припомним как го правехме ние когато влизахме в ЕС. Нашите държавни ръководители пътуваха в отделните европейски столици, разговаряха и с управляващи, и с опозиция, даваха пресконференции, публични позиции с аргументите на България. В крайна сметка тези държави трябва да бъдат убедени, защото и те имат своите вътрешни проблеми.

Редица проблеми могат да бъдат решени, ако се реши най-големият проблем – политическата нестабилност в България. Едно нещо може да бъде направено – да бъдат направени смесени делегации от български народни представители. Ние 17-те също можем да бъдем включени в тези делегации. И да се отиде и да се разговаря, всеки там където е силен. Да бъдат дадени солидни аргументи в наша подкрепа и това да бъде подкрепено със солидна медийна кампания. Хърватия и Румъния правят точно това.

 

От към днешна гледна точка ми се струва, че по-вероятният сценарии е, че темата за разделяне на кандидатурите на България от тези на Румъния и Хърватия няма да влезе в дневния ред, но това не трябва да бъде успокояващо. За това няма нито време, нито желание. Има държави, сред които и Германия, които настояват България и Румъния да бъдат разглеждани в пакет.

В съвета има две позиции – за присъединяване на Хърватия и другата е за присъединяването на България и Румъния в Шенген.

Вижте цялото интервю във видеото.