Политика

Изгониха депутат от парламента, после го върнаха "с мир"

От Euronews България Euronews България

Скандал беляза втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс.

От „Продължаваме промяната“ поискаха точката да бъде отложена. Председателстващият заседанието Йордан Цонев обаче нареди да се започне четене на доклада за промените в Изборния кодекс, което предизвика гнева на депутатите от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, разказва БГНЕС. 

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, той реши да го изгони от днешното заседание на парламента.

Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна. 

Изберете дали да направите изказвания от трибуната, или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна, няма да промените нищо”, заяви Цонев.

Последва бурна размяна на реплики и струпване на още депутати пред трибуната и още обвинения към Цонев в "отнемане гласа на депутатите". Той им припомни, че дневният ред е бил приет още сутринта, и той предвижда Изборният кодекс да стане втора точка.

В крайна сметка, председателстващият парламента отмени наказанието на Настимир Ананиев и му позволи отново да вземе участие в заседанието. "В името на мира", мотивира промяната на решението си Йордан Цонев.