Политика

Доц. Наталия Киселова: Част от промените не поправят недостатъците на Изборния кодекс

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

„Ако трябва да сме обективни, Изборният кодекс има недостатъци. И в този смисъл, винаги е възможно да бъде подобрена уредбата. Само че част от тези промени, които бяха приети на второ четене в Комисия по правни въпроси, не са тези, от които кодексът се нуждае.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria конституционалистът доц. Наталия Киселова относно промените в Изборния кодекс.

 

Ако се върнем на това, което беше прието, трябва да кажем две неща. Първо, недоверието в машинното преброяване, не толкова в машинното гласуване, е аргумента да се предложи не само връщане на хартиената бюлетина – което е едната част от приетите предложения, а другата част е, че онова, което генерира машината като разпуска, равностойна на бюлетина, се предлага да бъде от специална хартия, изработена от БНБ. За да може генерираната разписка и бюлетината, която гражданите ще попълнят, да бъдат броени от СИК. Според мен това е най-съществената част от промените.

„И другата съществена част е предложението да се увеличи състава на ЦИК, за да има възможност представители на партии и коалиции, които не са участвали при конституирането през миналата година, да имат свои представители“, посочи доц. Киселова.

„Това, което е на трето място, е относно провеждането на изборите в чужбина. Създаденият избирателен район „Чужбина“ – как да се изчисли броят на мандатите и как да се открива изборна секция“, допълни тя.

Доц. Наталия Киселова коментира и сроковете за връчване на мандат за ъставяне на правителство.

 

Първият мандат няма срок, в който трябва да бъде връчен. И ако следваме логиката, която президентът провежда през този цикъл на консултации, то можем да очакваме, че или в края на тази, или в началото на другата седмица ще проведе последната консултация с парламентарната група на „Български възход“.

„ГЕРБ ще имат седем дни, в които, образно казано, те да проведат свои консултации и техният кандидат да предложи структура и персонален състав. След това, между връщането (ако приемем, че е неуспешно), президентът отново може да проведе консултации“, поясни конституционалистът.

„Между първия и втория мандат няма срок. И след като е неуспешен втория мандат, в 7-дневен срок, президентът трябва да определи коя е парламентарната група“ посочи тя.

 

Така, както той го каза, можем да приемем, че или ще определи парламентарната група непосредствено преди Нова година, за да може след Нова година да им връчи, или определянето ще бъде вече в следващата година.

„Целта на президента, той вече я заяви открито, е избори през март. И ако гледате календара през март - по-скоро 12-и или следващата седмица, 19-и“, каза още доц. Киселова.

Цялото интервю вижте във видеото.