Политика

Ще бъде ли сформирана временна комисия по изборния кодекс?

От Euronews България Euronews България

Председателският съвет на парламента трябва да обсъди тази сутрин въпроса за създаването на временна комисия по Изборния кодекс.  

"Демократична България" ще настоява обсъждането на изборните правила да започне отначало, заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова. Според нея по време на 18-часовото заседание на правната комисия миналата седмица от БСП са допуснали ГЕРБ да променят законопроекта им и накрая са подкрепили техните предложения, вместо своите.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” пък напуснаха пленарната зала като протест срещу гласуваните през нощта от правната комисия поправки в кодекса, които връщат хартиената бюлетина, залагат ръчно броене и на вота от машините, закриват Обществения съвет към ЦИК и вдигат минимума избиратели за откриване на секции зад граница.

По повод промените в Изборния кодекс Бойко Борисов заяви, че именно ГЕРБ е въвела машинното гласуване. Според лидера на партията машините са много добри и вършат работа, а спорът е свързан с начина, по който се отчитат гласовете.