Политика

Борисов даде още крачка назад: Машините са изключително добри

От Euronews България Euronews България
Boyko Borissov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Промяната в изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини на този етап остават на заден план за ГЕРБ, защото е "важно да се състави правителство". Това стана ясно от фейсбук излъчване на живо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник вечер.

"Истинската задача пред нас, ако сме отговорни политически партии и хора, не е Изборният кодекс, а да се състави техническо, кратко правителство, да мине зимата, за да работи парламентът", заяви Борисов, цитиран от БТА.

„Колегата Христо Иванов кръсти машините „борисовки“, макар че ние като правителство сме осигурили пари, за да се купят машини. И ако е вярно това, което говорят те, излиза, че ние сме най-демократичните и направили промяната със 100% машинно гласуване. Към кое статукво и към кое минало казват, че ги връщаме, когато ние сме осигурили, закупени са изключително добри машини“, попита Борисов. 

По думите му "машините са добри и ни вършат работа" и затова ГЕРБ винаги поддържали машинното гласуване.

"Ние партиите в парламента трябва да направим правителство – дали с първи, втори или трети мандат. Основната цел е правителство, не Изборен кодекс за след четири години", добави лидерът на ГЕРБ.

"Нямаме спор по машините, имаме спор кое гарантира, че това, което отчита машината и след това флашката. Щом са вече наречени от Христо Иванов „борисовки“, лоша „борисовка“ няма", каза още Борисов.

"Депутатите в тази комисия трябва да направите така, че резултатът, който излиза от машината като флашка, да бъде преброен със съответната квитанция", обърна се към депутатите от парламентарната група на ГЕРБ Борисов.

Той предлага да се създаде преброителен център, в който да се броят разписките от машините.

"Ние трябва да бъдем максимално диалогични, защото ние сме въвели машинното гласуване и ако има несъвършенства, да бъдат отстранени в рамките на седмица-две, не е фатален този срок. Истинският разговор е за правителство по време на криза, по време на война", заяви още лидерът на ГЕРБ.