Политика

Стефан Манов: Смесеният вариант е един от най-затрудняващите обработката на изборните резултати

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Смесеният вариант е един от най-затрудняващите обработката на изборните резултати.

Това каза пред Euronews Bulgaria Стефан Манов, член на обществения съвет към ЦИК.

Това, което се случи онзи ден е невиждано в българската практика на промени в изборното законодателство. Между първо и второ четене бяха внесени стотици промени, които нямат нищо общо с първоначално приетия в зала проект.

 

Прави впечатление, че тези промени са относително детайлни и добре изпипани. Тоест те не са писани в рамките на 3-4-5 дни. Това е подготвяно от дълго време. Това показва и едно коварство, което цели именно да предизвика един шок и ступор, една блицкрик акция, с която целият дебат да бъде заглушен.

Ние от обществения съвет още от първия ден, в който се въвеждаха машините, настоявахме пред ЦИК да поръча независимо, обективно социологическо изследване за нагласите на избирателите. Но никой не пожела да ги направи. Аз ще ви кажа, че не е вярно, че хората ги е страх от машините. Ако проследим спада на избирателната активност между 4 април 2021 г., когато избирателите можеха да гласуват с хартия и 11 юли, констатираме, че спадът в малките секции под 300 избиратели, където се е гласувало винаги само на хартия е еднакъв, ако не и по-голям, отколкото спада в големите секции, над 300 избиратели, където имаше само машини.

 

Един детайлен математически анализ на наличните данни за избирателна активност, не показва по никакъв начин негативен ефект на машините.

Един мит, който често се споменава в общественото пространство е, че в Европа никъде не се гласува с машини. В Белгия от години се гласува с машини. Там има 30 000 машини от същия вид, марка и модел като нашите. Във Франция кметовете по места имат право да изберат дали да се гласува с машини или с хартия. Френските граждани имат достатъчно възможности да гласуват, включително и по интернет. Но във Франция няма 466 000 недействителни бюлетини на местните избори. Смятате ли, че е нормално да имаме 15% недействителни бюлетини в изборите за общински съвет?

Вижте цялото интервю във видеото.