Политика

„Защото ми е мил народът“: Борисов иска седмица отсрочка за Изборния кодекс

От Euronews България Euronews България
Boyko Borisov BGNES (2) Снимка: БГНЕС

Отлагане на гласуването на промените в Изборния кодекс с една седмица, предложи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на брифинг с журналисти в централата на партията.

Предложението си Борисов обясни с това, че народът и държавата му са мили. Лидерът на ГЕРБ изрази готовност депутатите на партията да станат съвносители на предложението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за създаване на временна комисия за разглеждане на промените в Изборния кодекс.

Борисов обаче не е съгласен със срока на действие на бъдещата комисия - според него един месец е твърде дълъг период и постави срок от една седмица за приключване работата на комисията.

Цяла седмица пред вас, пред камерите – сядат парламентарните групи с IT специалисти, които да могат да изчистят всички съмнения във флашката, в кода, да го решат. Решаваме и действаме. Те имат своите подозрения към хартията, ние имаме подозрения кой съхранява, кой пише кода и дали това ще бъде същият код, който е бил.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

„Нямаме никакво желание, нито повод да се бърза с изборния закон“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че в никакъв случай не иска да изглежда сякаш от партията отстъпват пред уличен натиск.

Карадайъ ме предупреди – с машините на Мадуро ще видиш какво ще се случи.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

По думите на Борисов общественото напрежение е достигнало до толкова опасна точка, че „накрая ще отключи гражданска война“.

Целия разговор вижте във видеото.