Политика

ГЕРБ: Меморандумът с Gemcorp не е прекратен, сезираме ДАНС и МВР (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Delyan Dobrev BGNES Снимка: БГНЕС

Меморандумът с „Джемкорп” (Gemcorp) не е прекратен, обявиха от ГЕРБ на пресконференция в неделя. От партията показаха документи „получени по официален ред“, които по думите им показват, че правителството на Кирил Петков не е прекратило меморандума с компания „Джемкорп”, въпреки заявките за това.

От ГЕРБ заявиха още, че ще подадат сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия и обвиниха кабинета „Петков“, че е дал на концесия цялата българска енергетика на една офшорна компания на руски олигарски.

„Придобихме нови документи по казуса с „Джемкорп”. Беше установено, че меморандумът не е прекратен“, заяви бившият шеф на Българската агенция за инвестиции и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Трифонова. 

По нейните думи Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и необезпокоявано да продължи да си изпълнява този договор.

„За целта е крил 3 месеца доклада на ДАНС в кабинета си и едва на 20 юли на оперативно заседание, скрито, на основание на доклада на ДАНС вземат решение, че този меморандум ще се прекратява. Само че този меморандум не се прекратява“, допълни Трифонова.

„Цялото говорене на Кирил Петков е само, за да ни се замажат очите, за да може този меморандум да се изпълнява. Имаме много големи притеснения, че в Министерството на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с оглед на укриване на следи за цялата далавера“, посочи още тя.

„Министърът на енергетиката (Александър Николов – бел. ред.), вместо едностранно да прекрати този меморандум, праща писмо до мейл, кани компанията да правят срещи, някога ако „Джемкорп” пожелае“, добави Трифонова.

„Смятаме, че има заплаха за националната сигурност и затова ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР“, заяви Делян Добрев и добави, че ще сезират и ЕК. Според депутата от ГЕРБ правителството на Петков е възложило енергетиката на руски олигарси.

Росен Христов: Вярно е. Може "Джемкорп" да имат финансови претенции към България

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди версията на ГЕРБ, съобщи БНР.

„Договореностите с „Джемкорп“ все още са в сила“, обясни Христов. По думите му процедурата по прекратяване на меморандума не била спазена от кабинета „Петков“. Отделно споразумението било подписано без съгласуване между ведомствата, каквато е обичайната практика.

Росен Христов добави, че служебният кабинет е изпратил искане за едностранно прекратяване на меморандума, но едномесечното предизвестие по договор все още не било изтекло. От това служебният министър заключи, че „Джемкорп“ могат да предявят финансови претенции към държавата.

"Джемкорп": Очевадни лъжи. Меморандумът отдавна е прекратен

Самата „Джемкорп“ изглежда няма подобни намерения. „Нямаме никакви претенции и искания, нито пък сме имали към правителството и държавата“, каза пред Mediapool изпълнителният директор на компанията Атанас Бостанджиев. Той нарече твърденията за все още действащия меморандум „очевадни лъжи“ и обясни, че документът отдавна е прекраτен след писменото искане за това от страна на кабинета „Петков“.

Спорният меморандум бе подписан през март и предвиждаше да бъдат направени инвестиции в размер на около един милиард долара в енергетиката, но съмнителни подробности, свързани със собствеността "Джемкорп" предизвикаха искане за прекратяването му, припомни БНР.

Пред Еuronews Bulgaria бившият министър на енергетиката Александър Николов също отхвърли твърденията на ГЕРБ, но не пожела да ги коментира по същество.