Свят

САЩ и Япония инвестират общо 2,8 млрд. долара в АСЕАН

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати ще засилят партньорството си с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Това обяви президентът Джо Байдън, който пристигна в столицата на Камбоджа, Пномпен, за да се включи в лидерска среща на организацията.

 

Влагаме реални ресурси, а не само реторика. През последната година моята администрация обяви над 250 млн. долара за нови инициативи с АСЕАН. За 2023-та поисках 850 млн. долара помощ за Югоизточна Азия. Продължаваме да надграждаме този напредък, като изпълняваме ангажиментите си и стартираме нови иинциативи за допълнително укрепване на АСЕАН и по-голяма свързаност в Югоизточна Азия.

Джо Байдън, президент на САЩ

По-рано от администрацията на Байдън заявиха, че могат да помогнат на 10-те страни членки на АСЕАН в борбата с незаконния риболов и трафика на стоки. А междувременно японският премиер Фумио Кишида, който също участва във форума, обеща над 2 млрд. долара помощи за възстановяване от пандемията.

От Камбоджа украинският външен министър Дмитро Кулеба призова страните от Югоизточна Азия да осъдят войната в Украйна и да не позволяват на Русия "игри на глада" на фона на изтичащата сделка за износ на зърно от украинските пристанища.

 

Русия трябва да остане част от инициативата. Меморандумът за учредяване изтича скоро. Но не е достатъчно просто да държим Русия на борда. Трябва да се уверим, че руските инспектори действат на добра воля и проверяват корабите без никакви забавяния. Това ще позволи свободното движение на украинско зърно - царевица, слънчоглед и други селскостопански продукти към световния пазар. Така цените в Африка и Азия ще са под контрол, а милиони хора ще бъдат спасени от глад.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Лидерската среща на АСЕАН продължава до 13 ноември.