Европа

ЕС и международни банки отпускат един милиард евро за износ от Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисия, Световната банка, Европейската инвестиционна банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие отпуснаха един милиард евро за изграждането на т.нар. линии на солидарността. Това са сухопътни маршрути, по които се транспортира зърно от Украйна до ЕС и гориво, и военно оборудване обратно. Информацията за това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в профила си в Twitter. Според нея селскостопански продукти от Украйна се изпращат от държавите от ЕС в "нуждаещи се страни".

ЕК отчита, че съществуват недостатъци по инфраструктурата, затова догодина Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие ще осигурят допълнително общо 600 милиона евро. Очаква се Световната банка да допринесе със 100 милиона долара. Предвижда се по-късно ЕС да насочи още 50 милиона евро за същата цел.

Тя добави, че ЕС е отпуснал 250 млн. евро, без да уточнява дали тази част от сделката е заем или безвъзмездна помощ. Тези средства ще бъдат използвани, наред с другото, за ремонт на пътища и изграждане на гранични пунктове по границата с Молдова, за да се намали времето за чакане на камионите с храна.

Председателят на ЕК отбеляза също, че от началото на войната 60% от селскостопанския износ на Украйна се изнася по суша, а Киев е получил 15 млрд. евро приходи от износа им.
В съобщение на комисията се уточнява, че Украйна е успяла досега да изнесе 15 милиона тона земеделски стоки, както и 25 милиона тона зърно. Допълва се, че преди войната украинският зърнен износ е достигал 45 милиона тона годишно.

Нидерландското правителство съобщи, че ще отпусне още 110 млн. евро за да може Украйна да се подготови за зимата. Средствата ще бъдат използвани за организиране на приюти, ремонт на водопроводи и къщи, както и за закупуване на газ, храна и електричество, се посочва в документа.
Част от средствата ще отидат директно за закупуване на резервни части за ремонт на повредената украинска енергийна мрежа. Искаме да покажем, че няма да оставим Украйна сама", заяви министърът на външната търговия и сътрудничеството Лиза Шрайнемахер.

Според оценки на Световната банка и украински експерти Украйна се нуждае от поне 3,5 млрд. евро, за да посрещне зимата.