Икономика

Възрастна двойка в Германия пести средства за отопление

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След повече от 30 години живот в тази къща в предградията на Мюнхен, тези възрастни хора са инсталирали печка на дърва, мотивирани от страха от недостиг на газ и високите цени на синьото гориво.

Преди енергийната криза те са плащали около 800 евро годишно за газ. Тази година потреблението им струва близо 2300 евро.

 

Единственият начин да спестим е като намалим консумацията. И ние се опитваме да го направим, като намалим температурата на отопление, да слезем до 20, дори до 19 градуса. Намалихме и температурата на топлата вода до 45 градуса. Това ще ни спести доста пари. Разбира се, ще изключваме отоплението вечер - може би напълно. Първо трябва да го изпробваме.

Герд Мьолер – пенсионер

Въпреки че дървата са по-евтини от газта или електричеството, цените все пак са скочили двойно. Но семейство Мьолер е намерило начин да се справи.

 

Синът ни и жена му имат малка гора и ни предложиха дърва, без да плащаме нищо за тях.

Дагмар Мьолер – пенсионерка

Възрастните хора искат да намалят потреблението на газ с 20 процента. Намерили са интересно решение - избягали са на по-топло място.

 

Няма да се ограничаваме много, с изключение на мерките, които споменахме. Общото ни потребление ще остане горе-долу същото, но решихме да отидем до Тайланд за 3 седмици през зимата. Апартаментът тук ще остане без отопление. Тези 3 седмици ще ни спестят много пари.

Герд Мьолер – пенсионер

В Германия има повече от 11 милиона печки на дърва – тенденция, критикувана силно от екологични организации.